Податкова оприлюднить списки банків-брехунів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова оприлюднить списки банків-брехунів

Фондовий ринок
173
Державна податкова адміністрація України (ДПАУ) готова оприлюднити список банків, які навмисно занижують прибуток у податковій звітності.
Про це у вівторок повідомив начальник управління інформаційної політики ДПАУ Олександр Штолько.
"Банки свідомо збільшують фінансовий прибуток, щоб опублікувати його і виглядати більш привабливо в очах клієнтів. У той же час у податковій звітності значиться збиткова діяльність", - сказав Штолько.
"Якщо за підсумками першого кварталу ситуація не зміниться, то податкова адміністрація зможе назвати банки збиткові за податковою звітністю", - додав він.
За його словами, здійснювати подібну оптимізацію оподатковування банкам дозволяють пробіли в чинному законодавстві. При цьому найпоширеніші схеми пов'язані зі страхуванням банками своїх кредитних ризиків в афілірованих страхових компаніях.
"Зі 160 банків, які діяли в 2004 році, дев'ять - задекларували збитки. За підсумками аналізу їхньої роботи експертами податкової адміністрації виявлено, що шість із них у фінансовій звітності, поданій до Нацбанку України (НБУ) і опублікованій в пресі, показали прибутковість діяльності", - сказав Штолько.
За його інформацією, різниця між даними в НБУ й ДПАУ по цих банках склала більше 40 млн. грн., при цьому якби банки, які задекларували збитки, вказали в податковій звітності свій фінансовий прибуток, то в бюджет додатково надійшло б близько 10 млн. грн.
Як повідомлялося, сукупний прибуток українських банків за 2004 рік зріс в 1,7 рази в порівнянні з 2003 роком - до 1,409 млрд. грн.
При цьому, доходи банків за 2004 рік збільшилися на 43,9% у порівнянні з 2003 роком, а витрати - на 42,2%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас