Прощавай, "Прем’єрбанк"! І привіт, Тігіпко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прощавай, "Прем’єрбанк"! І привіт, Тігіпко

Фондовий ринок
330
Андрій Косовський
10 березня правління НБУ відкликало банківську ліцензію АКБ «Прем’єрбанк». Вольовим рішенням нове керівництво НБУ перервало млявий скандал довкола цієї фінансової установи. Нагадаємо, що проблеми у «Прем’єрбанку» почалися в лютому минулого року, коли банк припинив виконання фінансових зобов’язань перед клієнтами і партнерами.
Сергій Тігіпко, котрий обіймав тоді посаду глави НБУ, навіть пригрозив «Прем’єрбанкові» банкрутством. Відразу ж з’явилися пропозиції низки юридичних осіб щодо купівлі та фінансового оздоровлення установи. Серед потенційних інвесторів називався екс-глава «Слов’янського» Борис Фельдман, а також група «ТАС», яка на тоді активно зміцнювалася на ринку.
Подібна зацікавленість була в принципі зрозуміла. Банк працює на ринку з 1994 року і має всі необхідні ліцензії для ведення внутрішньої і міжнародної діяльності. Зрештою, зацікавленою компанією виступила СК «Народна Ре», що погодилася залучити й інвестувати кошти. Причому компанія розраховувала в майбутньому стати одним з акціонерів банку, імовірно, у випадку позитивного результату долі установи.
Тоді експерти вказували на те, що прихід нового інвестора є своєрідною бізнес-допомогою двох близьких структур. Адже банк входив до орбіти впливу народного депутата Олега Безпалова. Під час скандалу з «Прем’єрбанком» нині позафракційний народний обранець входив у фракцію «Регіони України», вийшовши з неї лише в січні 2005 року. Цікаво, що Олег Безпалов раніше мав тісні корпоративні зв’язки з нинішнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.
У другій половині 2004 року НБУ почав активно цікавитися долею банку. У вересні була прийнята програма фінансового оздоровлення АКБ «Прем’єрбанк», до якої, зокрема, входило залучення в 2004 році кредиту НБУ в розмірі 28 млн. грн. терміном до 1 серпня 2006 року, збільшення статутного фонду, а також емісія власних боргових паперів на суму 50 мільйонів. Окрилений такою турботою, банк поспішив запевнити своїх вкладників у власній надійності. У той самий час подібні дії НБУ навряд чи ґрунтувалися на альтруїстичних переконаннях. Так, основна сума боргу «Прем’єрбанку» припадала аж ніяк не на фізичних осіб, з обмеження інтересів яких проводилася піар-компанія, а на фінансову групу «ТАС». Ця назва, як відомо, неофіційно розшифровується, як Тігіпко Олександра Сергіївна і має безпосередній стосунок до екс-керівника НБУ.
Природно, подібну зацікавленість навряд чи розділяє нове керівництво НБУ. Цікаво, що після лютневого спільного засідання представників НБУ і «Прем’єрбанку» все-таки були змінені строки виконання програми фінансового оздоровлення банку, нібито відповідно до вимог представників НБУ. Причому нова, змінена програма була передана до Нацбанку для затвердження. Однак, як з’ясувалося, керівництво НБУ вирішило за старою традицією не проводити якихось преференцій для даної фінансової установи, результатом чого і стало відкликання ліцензії.
Наслідком такого рішення, природно, стане втрата коштів кредиторами банку. А це, у свою чергу, не тільки фінансовий удар по бізнес-групах старої влади, а й гарний інформаційний привід для опозиції. Адже закриття фінансової установи завжди можна використовувати у великій політиці, граючи на соціальній проблематиці.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас