Ціна революції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна революції

Кредит&Депозит
251
Політична криза знецінила українські єврооблігації і спровокувала вилучення вкладів з банків
Наталія ЗАДЕРЕЙ
З усіх прогнозованих міжнародними фінансовими аналітиками сценаріїв українських виборів поки що реалізовується найгірший. Загострення політичної боротьби обвалило котирування українських єврооблігацій і призвело до зупинення роботи головного фондового майданчика країни. У незавидному становищі опинилися й банки, які зіткнулися з дефіцитом ліквідності і втратою вкладників — лише за передвиборчий тиждень депозити фізосіб зменшилися на 0,2 млрд грн, депозити юросіб — на 1,7 млрд грн. Вклади вилучалися і впродовж минулого тижня, що ще більше підточило ліквідність банківської системи.
Портфельний демарш
Західних портфельних інвесторів недемократичні вибори в Україні спонукали позбутися українських боргів. У результаті котирування єврооблігацій на тлі загального піднесення боргового ринку країн, що розвиваються, почали знижуватися. Найбільше зниження котирувань (2,43% порівняно з ціною закриття в п’ятницю, 19 листопада) зафіксоване за облігаціями з погашенням 2013 року, найменше (0,61%) — за облігаціями з погашенням 2007 року. Премія за ризик українських єврооблігацій щодо американських облігацій (EMBI+) після виборів збільшилася на 41 базисний пункт, тоді як премія за ризик усього сектору країн, що розвиваються, знизилася на 3 пункти. За оцінками банку JPMorgan, ризикова премія українських активів щодо російських збільшилася на 25 пунктів.
Попри зниження котирувань і обвал ринку українських боргів, подібного до того, що трапилося після виборів 1999 року, у світі наразі не очікують. Більшість інвестиційних аналітиків одностайні в тому, що ринок українських паперів надихне затвердження будь-кого з кандидатів легітимним президентом, однак перемога Ющенка дасть ринку сильніший позитивний стимул. Наприклад, у JPMorgan вважають, що в разі перемоги опозиційного кандидата ціни українських облігацій мають шанс суттєво перевищити передвиборче значення й затьмарити динамікою зростання російські активи. Водночас, як стало відомо Контрактам, усі очікування, що перевершили масштаби протестів, змушують лондонські інвестиційні банки провести наради для перегляду своїх прогнозів щодо України.
Тим часом не менш гнітюча ситуація склалася і на внутрішньому ринку цінних паперів. Починаючи з минулого понеділка котирування акцій у Першій фондовій торговій системі (ПФТС) почали стрімко падати. Внаслідок цінової нестабільності за акціями, що входять до індексного кошика, ПФТС припинила торги. Проводити торги фондовій системі немає сенсу — торгівці вважають за краще затаїтися в очікуванні визначеності.
Політична обстановка загрожує негативно позначитися й на залученні прямих іноземних інвестицій та кредитів міжнародних фінансових організацій. Вочевидь, вибори-2004 ризикують завдати вирішального удару по інвестиційній привабливості країни. На думку координатора проектів Світового банку у фінансовому секторі України Анжели Пригожиної, невизначеність політичної ситуації може не лише припинити залучення в Україну нових інвестицій, а й негативно позначитися на роботі вже діючих в країні іноземних інвесторів. Проте, на думку Пригожиної, фінансова система країни здатна витримати відплив інвестицій.
Банківська вендета
Передусім екзамен на міцність доведеться здати банкам. Залишки коштів на коррахунках дедалі зменшуються. Відплив депозитів також позначився на ліквідності банківського сектору — за неофіційними даними, нормативи ліквідності не виконують 80% українських банків. Регулятору в цій ситуації, схоже, не до санкцій. Щоб уникнути кризи, Нацбанк у десятки разів збільшив обсяги операцій з рефінансування банків — до 1,5 млрд грн. Утім, після збільшення рефінансування була телеграма із закликом своєчасно повертати залучені в Нацбанку кредити overnight. Найвірогідніше, бажання Нацбанку контролювати ситуацію продиктоване прецедентами невчасного повернення кредитів.
За визнанням банкірів, у багатьох банках гостроти набуває проблема відпливу вкладів населення. При цьому хвиля паніки з’явилася не без допомоги розміщених в інтернеті закликів вилучати гроші з провладних банків. Проте підбурювачі мають пам’ятати про небезпеку таких акцій. Походи за грішми в банки з «чорного списку» можуть викликати ланцюгову реакцію — напоровшись на відмову хоча б у одному з банків, стурбованих вкладників може охопити істерія, й вони почнуть масово вилучати вклади. У результаті головною жертвою банківської вендети стане саме населення. До того ж не факт, що відновити з руїн банківську систему вдасться навіть колишньому банкіру Ющенку.
Стурбована ситуацією й Асоціація українських банків. АУБ направила на розгляд своїм членам проект заяви, пов’язаної з нинішньою політичною ситуацією. У проекті зазначено, що виборча кампанія суттєво дестабілізувала життя країни, негативно вплинувши і на її фінансово-банківську систему. Причому головним джерелом дестабілізації були, на жаль, дії окремих органів державної влади. Серед таких, на думку авторів заяви, — пікові виплати урядом соціальної допомоги населенню, приурочені до виборів, а також спроби цілеспрямованої дестабілізації діяльності окремих банків шляхом підриву довіри до них за допомогою державних органів і ЗМІ.
На загальному тлі оптимістичністю вирізняються заяви першого віце-прем’єра, міністра фінансів Миколи Азарова. За його словами, дані, які є в розпорядженні уряду, свідчать про те, що в країні зберігаються фінансова й економічна стабільність і хороші темпи економічного зростання. Водночас Азаров зазначив, що запас міцності, який є в економіки, може бути швидко вичерпаний у разі, якщо нинішні політичні події в країні й надалі триватимуть. Саме з цим твердженням важко не погодитися. Усі райдужні прогнози уряду про зростання ВВП і позитивне сальдо торгівлі можуть бути перекреслені через зупинку безлічі підприємств і погіршення зовнішньоекономічних відносин.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас