Коли НБУ нарешті скаже: "Тільки без паніки"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли НБУ нарешті скаже: "Тільки без паніки"?

Валюта
295
Василь Юрчишин, директор досліджень Агентства соціального проектування Імовірно, найважливішим негативним наслідком нинішньої політичної кризи може стати втрата довіри громадян України до своєї банківської системи.
Навіть не розвал, а просте погіршення депозитної, кредитної, платіжної систем, що так довго будувались, дійсно може поставити під сумнів швидке повернення до економічного росту і розвитку.
Усупереч критиці, що лунає сьогодні, мені видається, що в передвиборчий період НБУ проводив цілком раціональну політику – основні монетарні агрегати відповідали макроекономічним тенденціям і параметрам, не було допущено необґрунтованого кредитування уряду, помірні інтервенції на підтримку гривні не вели до порушення міжнародних резервів.
Сьогодні ми стоїмо дійсно перед загрозою значних втрат у банківській системі, пов’язаних, в основному, із втратою довіри населення до її (системи) стійкості. Тому важливішого завдання для НБУ, ніж запобігти панічним настроям, я не бачу. А це можна зробити тільки у відкритій і публічній атмосфері. На жаль, рішення НБУ, підкреслю - багато в чому раціональні, залишаються «внутрішніми», недоступними зрозумілому тлумаченню, що неминуче викликає різні спекуляції і «страшилки».
Отже, перше, що НБУ треба «голосно» заявити - це те, що він гарантує ВСІ нинішні внески на депозити фізичних осіб як у національній валюті, так і в іноземній. За станом на середину листопада такі депозити становили 45,6 млрд. грн. Навіть якщо станеться немислиме й усі відмовляться від депозитів, а комерційні банки будуть «заблоковані», то в НБУ знайдуться кошти задовольнити всі вимоги – резерви залишаються на рівні 10,5 млрд. доларів США. Ясно, що призначення резервів – інше. Однак люди повинні повірити, що їхні заощадження захищені й укотре не будуть розвіяні.
Також НБУ варто не допустити обмежень комерційних банків по депозитах, насамперед, тих самих фізичних осіб. Якщо хоча б один банк, особливо системний, почне обмежувати операції зняття грошей з рахунків, можна буде вважати, що початок паніці покладено. Наскільки я розумію, НБУ вже почав запроваджувати заходи для підтримання ліквідності комерційних банків, а значить, це мають знати і розуміти всі. Зазначене вище, крім довіри, дасть можливість зберегти ресурси в банківській системі, а отже - не допустити шокового падіння кредитування економіки.
Безсумнівно, захист валютних резервів – найважливіше завдання НБУ. Гадаю, за нинішньої ситуації НБУ доцільно звернутися до Банку міжнародних розрахунків (BIS) із проханням здійснювати додатковий контроль транзакцій, пов’язаних з українськими резервами. А також звернутися до FATF по допомогу у відстеженні значних зовнішньоторговельних контрактів, особливо пов’язаних із передоплатою нашого імпорту. Національних засобів може виявитися недостатньо, а усвідомлення того, що сумнівні операції можуть бути відслідковані на міжнародному рівні, допоможе зменшити ризики зловживань. Підкреслю, такі звернення будуть мати, скоріше, психологічний ефект, але, гадаю, сьогодні це досить важливо.
Ще раз – ці й подібні інші заходи безумовно необхідно проводити в публічному просторі. Думаю, в.о. голови НБУ доцільно принаймні двічі на тиждень виступати із роз’ясненнями поточного моменту і щодня розсилати короткий прес-реліз у ЗМІ, в тому числі Інтернет-видання. Не можна недооцінювати інформації з перших вуст. І критичні зауваження, що потім підуть, будуть тільки на користь для відстеження і виправлення «вузьких» місць.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас