Пастка для інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пастка для інвесторів

Кредит&Депозит
332
Наталія ЗАДЕРЕЙ
Для попередження відтоку капіталу Нацбанк ускладнив процедуру здійснення і виводу іноземних інвестицій.
У листопаді Нацбанк отримав ще одне джерело поповнення валютних резервів. Так, до експортерів, що продають на міжбанку половину валютної виручки, приєднаються іноземні інвестори, яких зобов’язали конвертувати в гривню всі свої капіталовкладення. Відповідні норми закріплено в постанові НБУ № 482 про порядок здійснення іноземних інвестицій в Україну. В умовах ажіотажу на валютному ринку цей документ було сприйнято як спробу забезпечити поповнення резервів навіть ціною інвестиційної привабливості економіки. Водночас такий крок Нацбанку може свідчити й про те, що масштаби вивезення капіталу з країни виправдовують застосування найжорсткіших заходів.
Інвесторів відправлять у банки
Згідно з новими правилами, для здійснення інвестицій валюта з рахунка іноземного інвестора має бути продана на міжбанківському валютному ринку, а отримані гривні перераховані на відкритий рахунок в уповноваженому банку. Іншими словами, інвестувати валюту безпосередньо в статутний капітал українських компаній або в їхні цінні папери іноземні інвестори без відкриття рахунка в уповноваженому банку не зможуть. Для інвесторів такі умови виглядають малопривабливими. Як зазначив голова правління банку «НРБ-Україна» Владислав Кравець, для відкриття рахунка в українському банку особи, що мають право підпису від імені компанії-інвестора, мають особисто прибути до країни. Зрозуміло, що для великих західних компаній, які не вважають бізнес в Україні пріоритетним, така умова не слугуватиме стимулом для інвестицій.
Ще жорсткішими виглядають умови репатріації прибутку. Переказ прибутку за кордон здійснюють уповноважені банки за умови, що інвестор сплатив податок на прибуток. Для підтвердження сплати податку інвестор має отримати довідку податкової адміністрації. Причому за відсутності договору про уникнення подвійного оподаткування між Україною і відповідною країною це практично не можливо, оскільки інвестор не стає на податковий облік в Україні.
Ліс рубають, тріски летять
На перший погляд, обмеження НБУ здаються занадто жорсткими для і без того малопривабливої з погляду іноземних інвесторів вітчизняної економіки. Проте при детальному аналізі інвестицій, що надходять до України, прагнення НБУ будь-якого ціною отримати контроль над цими грошовими потоками виглядає виправданим. По-перше, Україна має унікальну економіку, основними інвесторами якої виступають офшорні компанії (Кіпр, Віргінські Острови). Це означає, що під виглядом іноземних інвестицій (які мають певні пільги) до країни часто надходить раніше вивезена з неї валюта.
У першому півріччі цього року в Україну надійшли прямі іноземні інвестиції на суму 574 млн грн. При цьому за схемою зворотнього викупу акцій (компанія-нерезидент купує акції української компанії, наприклад, за $1, потім продає їх назад уже за $1000) з України було вивезено 573 млн грн. За підсумками 2002 року ця сума становила 1,9 млрд грн. Очевидно, що такі застережні заходи Нацбанку, як обов’язкова оцінка вартості акцій, дозволили звузити цю лазівку. Не менш цікаве явище в платіжному балансі України — величезне негативне сальдо за статтею «Інші інвестиції».
Масштаби відтоку валюти означають, що боротьба з псевдоінвестиціями необхідна. Однак очевидно, що побічним результатом цієї боротьби стануть інтереси реальних інвесторів.
Коментарі експертів
Владислав КРАВЕЦЬ, голова правління банку «НРБ-Україна»:
— Постанова ускладнить життя банкам і їхнім клієнтам — частина клієнтів не зможуть працювати за таких умов. Банки втратять комісійні, але це не суттєво порівняно з масштабами втрат економіки від втрати інвесторів, здатних вкладати серйозні суми. Їхні обсяги по Україні незначні, і заради невеликих обсягів вони можуть відмовитися займатися цими процедурами.
Однак подібні документи просто так не з’являються, напевно Нацбанк має вагомі причини для втручання.
Хоча боротьба з відтоком капіталу починає бити рикошетом по справжніх інвесторах. До цієї постанови вже були чіткі правила, що під виглядом інвестицій має вводитися і виводитися однакова кількість грошей. Відповідно за виплату суми, що перевищує ввезену, банк відповідає своєю ліцензією і своїми активами.
Світлана МУСІЄНКО, менеджер з податково-юридичних питань компанії «Ернст енд Янг Україна»:
— Виконання вимог постанови додасть головногоу болю і самим інвесторам, і банкам, які за ними «наглядатимуть». Так, НБУ зажадав, щоб іноземний інвестор, який відчужує об’єкт інвестиції, заплатив в Україні податки. Якщо об’єкт інвестування продається резиденту, то особливого клопоту сплата податків не становитиме. Однак, якщо покупець нерезидент, то заплатити податок фізично неможливо. Механізм сплати податків безпосередньо нерезидентом в Україні відсутній. Крім того, закон вимагає, щоб внесок іноземного інвестора до статутного фонду підприємств оцінювався в іноземній валюті. Однак, згідно з постановою, інвестор повинен робити свій внесок виключно в гривні. У такому випадку незрозуміло, навіщо потрібне передбачене законом оцінювання і яким чином інвестор може захистити свої права при зміні курсу іноземної валюти до гривні.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас