Акції потіснили облігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції потіснили облігації

Фондовий ринок
253
За вісім місяців підприємства більш як удвічі наростили обсяги емісій акцій, тоді як випуск облігацій скоротився на 41,5%.
Три роки тому корпоративні облігації стали найпопулярнішими паперами на фондовому ринку. Торгівля акціями поступово знижувалася, поступаючись новому способу залучення грошей для підприємств без втрати над ними контролю. Однак цього року ситуація змінилася.
Так, за даними Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР), за вісім місяців 2004 року зареєстровано випуск облігацій підприємств і банків на суму 1,862 млрд грн, що на 41,5% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Комісія пояснює зменшення обсягу емісії облігацій нинішнього року відсутністю великих випусків облігацій підприємств, що належать державі, які торік випускалися під рефінансування Нацбанку України. Зокрема, у травні 2003 року ДКЦПФР зареєструвала емісії облігацій Укртелекому на 700 млн грн і Південно-Західної залізниці на 500 млн грн, а в серпні — Укртрансгазу на 300 млн грн. Без урахування цих боргових паперів зростання емісій корпоративних облігацій перевищило б 10%. Водночас у сегменті банківських облігацій зменшення обсягів емісій облігацій цього року суттєвіше — 51%: їхній обсяг становив 142,5 млн грн, тоді як за аналогічний період минулого року — 290,8 млн грн. Очевидно, що річ не лише у держмонополістах, які залучають гроші на внутрішньому ринку.
Через наближення виборів у країні активізувався переділ власності, у зв’язку з чим власники стрімко нарощують статутні фонди підконтрольних компаній, щоб захиститися від приходу небажаних інвесторів. Достатньо пригадати додемісію на Нижньодніпровському трубопрокатному заводі на суму 300 млн грн і можливий випуск акцій Укрнафти рекордним обсягом, що перевищував би позначку в 1 млрд грн. Крім того, відбулася корпоратизація таких промислових гігантів, як Криворіжсталь, Одеський державний припортовий завод і Краснодонвугілля.
У результаті обсяг емісій акцій з січня до серпня порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшився у 2,5 раза — до 15,448 млрд грн, тоді як за весь 2003 рік підприємства випустили паперів на суму 16,9 млрд грн.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас