ДПАУ поділила платників податків на 4 категорії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ поділила платників податків на 4 категорії

Фондовий ринок
165
Державна податкова адміністрація вирішила розділити платників податків на 4 категорії залежно від рівня їхньої сумлінності, а також уваги, яку варто приділяти тому чи іншому платникові податків. Про це говориться в наказі ДПАУ від 12 серпня №471 «Про затвердження Порядку розподілу платників податків за категоріями уваги і їх супроводу».
Відповідно до затвердженого порядку, суб’єкти господарської діяльності поділяються на наступні чотири категорії уваги: категорія 1 - сумлінні платники податків, категорія 2 - платники податків помірного ризику, категорія 3 - платники податків високого ризику і категорія 4 - платники податків високого ризику з ознаками шахрайства.
Платники податків категорії 1 оцінюються позитивно, оскільки не порушують податкового законодавства, повністю і вчасно сплачують податки.
Платники податків категорії 2 у цілому оцінюються позитивно, але мають податкові ризики, які не підлягають усуненню, такі як ведення зовнішньоекономічної або посередницької діяльності.
До категорії 3 входитимуть підприємства, що оцінюються негативно в частині виконання податкових зобов’язань, оскільки мають ознаки серйозних порушень податкового законодавства.
До 4 категорії належать платники податків, які регулярно порушують податкове законодавство і демонструють ознаки шахрайства.
Згідно з наказом, ДПАУ використовує різні принципи супроводу платників податків, залежно від того, до якої категорії вони належать. Так, якщо працюючи з підприємствами з категорії 1 податкова звертає увагу, в першу чергу, на профілактику порушень податкового законодавства, то стосовно підприємств категорії 2 застосовується постійне спостереження, а також кабінетний аудит.
У той самий час, під час роботи з платниками податків категорії 3 податкова застосовує виїзний аудит разом з постійним спостереженням. Найжорсткіші методи контролю застосовуються до платників податків, які належать до четвертої категорії.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас