Азійський Citigroup — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азійський Citigroup

Кредит&Депозит
382
Україна — найближча мета найбільшого казахського банку ТуранАлем, який хоче стати євразійським аналогом Citigroup. Про те, що банк збирається запропонувати українським клієнтам, розповідає голова правління Ержан Татищев.
Про плани виходу вашого банку на український ринок кажуть давно. На яких напрямах ви плануєте зосередитися?
— В Україні ми маємо намір створити банк корпоративного і довгострокового фінансування. Наша мета — побудова корпоративної банківської мережі на території СНД. Протягом одного-двох років ми відкриємо свої дочірні банки у всіх країнах колишнього Союзу, за винятком Туркменістану й Узбекистану. На нові ринки банк планує вийти з дефіцитними продуктами — довгостроковим кредитуванням, кредитуванням з використанням міжнародних інструментів запозичень, консалтингом і структуруванням операцій. Роздрібним бізнесом ми не займатимемося.
Таким чином, іпотечне кредитування, що є однією із сильних сторін банку, практикувати в Україні ви не збираєтеся?
— Іпотечне кредитування — один з видів роздрібних продуктів. Аби його просувати на ринку, треба стати роздрібно орієнтованим банком, що можливо тільки на пізніших стадіях розвитку бізнесу в Україні. Натомість альтернативою створення корпоративного банку може бути організація в Україні іпотечної компанії, що спеціалізується на довгостроковому кредитуванні.
ТуранАлем вже давно шукає для купівлі український банк, завдяки якому буде відкритий доступ на наш ринок. На кому ви зупинили свій вибір?
— Ми розглядаємо пропозиції кількох банків про придбання. Нині триває аналіз їхнього стану, після чого будуть визначені цінові параметри операції, і до кінця року ми плануємо визначитися.
На жаль, не завжди переговори про придбання закінчуються позитивно. Власники часто завищують вартість банку, і це при тому, що багато українських фінзакладів обтяжені основними засобами — на балансі чимало будівель і споруд, неякісних активів. У принципі, ми могли б собі дозволити купити банк з капіталом $50-100 млн. Але для нас важливий не тільки розмір банку, а й репутація акціонерів на ринку.
Зрозуміло, що пайова участь в банку повинна дозволяти нам призначати менеджмент. Поширені в Україні корпоративні конфлікти між акціонерами — це великий мінус для банківської системи. Саме тому ми висуваємо високі вимоги до акціонерів. У власників банку має бути єдине уявлення про розвиток бізнесу, узгоджені дивідендна політика і ризики кредитування. Наше основне завдання — не помилитися у виборі партнера. По суті, можливі два варіанти розвитку подій — або ми купуємо 100% акцій банку, або працюватимемо з тими, у кому впевнені.
Чи не розчарувала вас невдала спроба придбати «Кредит Банк (Україна)»?
— Цей банк нам рекомендував один з наших акціонерів. Ми витратили час на проведення «дью диллидженс». За багатьма критеріями банк нам годився, оскільки він перебудований за західними стандартами. Та й менеджмент банку був зацікавлений у співпраці з нами. Але оскільки зі складу акціонерів вийшов польський банк, то з огляду, мабуть, на державні інтереси, пакет було продано співвітчизникові — РКО Bank Polski. РКО — хороший банк, але сама процедура тендеру та оцінки пакета акцій «Кредит Банк (Україна)», звичайно, викликала запитання. Некоректність полягала в тому, що довго зволікалося ухвалення рішень, і наша зацікавленість у купівлі контрольного пакета стала підставою для збільшення вартості операції для іншого банку.
Можливо, ми трохи оптимісти. Але якщо спроби купити банк в Україні виявляться марними — створимо свій банк з нуля. Звісно ж, хотілося б придбати не тільки ліцензію, а й колектив і партнерів на місцевому ринку, частково клієнтську базу. У цьому випадку питання полягатиме лише в інтеграції банку до загальної корпоративної мережі ТуранАлем.
А як вам вдалося залучити в капітал стільки міжнародних інституційних інвесторів?
— Ми самі дивуємося, як нам це вдалося. Одночасна присутність у складі акціонерів ЄБРР, МФК, двох державних інституцій і комерційного банку (Райффайзен Централ банк) — це дуже незвичайна структура акціонерного капіталу. Зазвичай банк може похвалитися присутністю не більше двох-трьох міжнародних інституцій.
У Казахстані поріг входження на ринок вищий, ніж в Україні — іноземному банкові треба зайняти мінімум 15-30% ринку. Щоб отримати таку частку на нашому ринку, доводиться вести гостру конкурентну боротьбу. Тому для іноземців вихід тільки один — придбання банку. Ми ж залишаємо наші двері відчиненими для переговорів зі стратегічним акціонером.
Найближчим часом в Україні з’являться кілька російських банків, в тому числі «Внешторгбанк». Не боїтеся такого грізного конкурента?
— У сфері довгострокового кредитування ми не маємо серйозних конкурентів. Серед великих банків, спроможних це робити, — Внешторгбанк. Але внаслідок своєї специфіки — 100% акцій банку належать державі — він не дійде до обслуговування промислових підприємств у регіонах. До того ж, як один з найбільших російських банків, ВТБ надає не так багато послуг у частині довгострокового фінансування.
Ми намагалися зрозуміти, хто першим побудує корпоративну мережу в СНД. З російських банків тільки ВТБ оголосив про свою експансію на ринки країн колишнього Союзу. Але цей банк ітиме своїм специфічним напрямком, використовуючи переваги держбанку. Водночас державний статус — це бюрократія і неринкові відносини.
Скільки ви плануєте інвестувати в український банк?
— Враховуючи, що кілька великих банків не є предметом придбання, $50-100 млн цілком покривають вартість середніх банків. Щодо кредитування, то ми вважаємо, що $100-200 млн довгострокових позик за рік — абсолютно реальна цифра. Проте можливі і вищі темпи приросту активів.
Які умови кредитування ви готові запропонувати?
— Проблема банків СНД не стільки у вартості коштів, скільки в їх довжині. Російські банки, маючи дуже коротку депозитну базу, активно вкладали гроші у нерухомість. Відтак невелика зміна на депозитному ринку спричинила втрату їхньої ліквідності. З цим можуть зіткнутися і українські банки. Натомість видавати кредити до одного року не є цікавим для підприємств. Завдяки розміщенню єврооблігацій на суму до $800 млн пасиви ТуранАлема містяться у тимчасовому діапазоні 5-10 років. Симетрична і активна частина. Торговельні кредити надаються на 2-3 роки, кредитні лінії по експортно-кредитних агенціях — до 10 років, японські кредитні лінії — до 30 років. Під ці терміни завжди можна підібрати оптимальну структуру фінансування.
Чи варто українським банкам, які мають коротші пасиви, боятися конкуренції з вашого боку?
— Ми працюватимемо в партнерстві з українськими банками і не маємо наміру демпінгувати щодо процентної ставки. Прийшовши в Україну, ТуранАлем хотів би працювати як з банками-кореспондентами, так і з підприємствами. Водночас можлива ситуація, коли підприємство є корпоративним клієнтом українського банку, який хоче сам надати кредит, але не може, оскільки виникне проблема — порушення нормативу ризику на одного позичальника. За такої ситуації ТуранАлем готовий розділити ризики. Простіше за все збільшити наш ліміт на сам банк. Але в цьому випадку можна говорити про кредит на рік. Тим часом операція із залучення ресурсів за допомогою експортно-кредитної агенції дасть змогу подовжити кредит на 7-8 років. Таким чином ми можемо взяти на себе 70% прямого ризику клієнта, залишити банку 30% і запропонувати йому стати нашим агентом з експертизи застав, моніторингу і юридичних аспектів. Працюючи в тандемі, ми не змінюємо ставки і даємо українському банку можливість заробити непроцентний прибуток від обслуговування кредиту.
Судячи з прикладу банку «Надра», ви готові взятися за організацію синдикованих кредитів для українських банків? Як конкуруватимете із західними банками?
— Організація синдикованих кредитів стане одним з інструментів наших відносин з українськими банками. Такий же проект, як і для банку «Надра», ми готові запропонувати й іншим українським банківським установам. До речі, заявки від інших мережевих банків ми вже отримали. Але тут важлива відкритість акціонерів, бо ми виступаємо гарантом того, що наш український банк-партнер є сумлінним учасником ринку.
Іноземні банки часто не хочуть братися за організацію синдикованих позик для українських банківських установ, оскільки суми операцій незначні, а витрати з їх здійснення високі. Тому за нинішніх розмірів операцій іноземні банкіри замість того, щоб приїжджати до України і структурувати операції, воліють залишатися в лондонських офісах і покладатися на нашу експертизу. Вони знають, що наш стандарт експертизи відповідає їхнім вимогам.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас