Військовий збір та ЄСВ пропонують скасувати, замість них — ПДФО у 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Військовий збір та ЄСВ пропонують скасувати, замість них — ПДФО у 20%

Особисті фінанси
20698
Нардепи пропонують знизити податкове навантаження на фонд оплати праці для українських роботодавців. Замість кількох податків, які зараз українські компанії сплачують із зарплат своїх співробітників, пропонують ввести єдину ставку податку розміром 20%. Відповідний проєкт закону №6548 внесли до Верховної Ради.
Finance.ua як портал, що стежить за нововведеннями, вирішив дізнатися, що саме пропонується у законопроєкті.
У чому проблема зараз? Як зазначають автори документу, у 2020 році рівень тіньової економіки складав 30% ВВП, розрахунки міжнародних організацій подекуди оцінюють «тінь» в Україні до 40%. При цьому за дослідженнями, найбільші зловживання по ухиленню від оподаткування у 2020 році спостерігалися за схемою «заробітні плати «в конвертах» — приблизні обсяги експерти оцінили у 220−300 млрд грн на рік, при цьому бюджет втратив близько 110−150 млрд грн.
«Ключовою перепоною на шляху виходу бізнесу з тіні є надвисоке податкове навантаження на фонд оплати праці. Коли від витрат на персонал залежить співвідношення всіх інших статей балансу, роботодавець приймає економічно доцільне рішення: або шукати шляхи „оптимізації“, або припиняти господарську діяльність», — йдеться у пояснювальній записці.
Автори проєкту закону стверджують, що легальне оподаткування зарплати одного працівника коштує для роботодавця дуже дорого. На сьогодні реальне податкове навантаження на фонд оплати праці в середньому складає приблизно 34%. Саме тому, на їхню думку, в Україні потрібно детінізувати сферу оплати праці, зменшивши як податкове, так і адміністративне навантаження на фонд оплати праці.
Що ж пропонують натомість? Законопроєктом пропонується об’єднати податок на доходи фізичних осіб, військовий збір та єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, об’єднавши їх у єдиний податок — податок на доходи фізичних осіб із застосуванням ставки податку у розмірі – 20%.
Розміри ставки. Згідно з документом, до 2026 року буде встановлено тимчасовий розмір ПДФО:
  • з 1 січня 2023 року до 31 грудня 2023 року включно — 29%;
  • з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року — 26%;
  • з 1 січня 2025 року до 31 грудня 2025 року – 23%.
Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» пропонується скасувати.
Проєкт також розширює перелік витрат, на які поширюється право податкової знижки для платників податків, зокрема для платників податку, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років, або батьків віком понад 80 років.

Довідка Finance.ua:

  • 28 січня 2022 року — останній день місяця для сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) від отриманих відсотків за банківськими рахунками та депозитами;
  • за даними опитування Центру Разумкова, у червні 2020 року 36% працівників частину чи всю зарплату отримували неофіційно;
  • раніше до ВР був внесений законопроєкт, яким пропонується запровадити сімейне оподаткування в Україні, тобто зобов’язати українські сім’ї подавати від домогосподарства річну податкову декларацію.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас