Оператори мобільного зв’язку не виключають повернення плати за вхідні дзвінки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оператори мобільного зв’язку не виключають повернення плати за вхідні дзвінки

Фондовий ринок
649
Вже більш як дев’ять місяців власники мобільних телефонів насолоджуються перевагами безкоштовних вхідних дзвінків. Проте мало хто з них здогадується про один нюанс. Новий Закон «Про телекомунікації», який набрав чинності в грудні, скасував Закон «Про зв’язок», поправка до якого, власне, й забороняла операторам усіх форм власності стягувати плату за вхідні дзвінки. Новий закон містить норму про безкоштовні вхідні, однак її сформульовано більш завуальовано: «споживач може відмовитися від оплати за послуги зв’язку, які він не замовляв». Як на практиці застосувати таку норму — незрозуміло. Виходить: не хочеш платити за вхідні — не плати. Проте у відповідь оператор просто заблокує послугу.
Збереження безкоштовних вхідних на найближчі півроку забезпечив Державний комітет зі зв’язку та інформатизації, продовживши до 1 січня 2005 року порядок взаєморозрахунків між операторами стаціонарного й мобільного телефонного зв’язку. Поки існує підвищена плата за дзвінки зі «звичайних» на мобільні телефони, оператори готові мовчати про потенційну можливість повернення плати за вхідні. Держкомзв’язку встановив порядок розподілу прибутку між операторами в пропорції 50:50 від нинішнього за дзвінок зі стаціонарного телефону на мобільний. На сьогодні цей тариф становить 1,2 грн за хвилину. Що буде після 1 січня, напевно сказати не може ніхто.
Після 31 грудня 2004 року в Україні має почати працювати Національна комісія регулювання зв’язку (НКРЗ), функції якої зараз частково виконує Держкомзв’язку. Однією із функцій нової комісії і буде затвердження порядку взаємозаліків між операторами. Яку позицію займе новий регулятор, невідомо.
Склад комісії ще має затвердити Президент України. На сьогодні немає даних навіть щодо потенційних кандидатур. Згідно із законом вони не повинні мати бізнес-інтересів у галузі, що загрожує популістськими рішеннями. Однак насправді мобільні оператори побоюються, що новий орган просто не прийме рішення про продовження тарифу 1,2 грн за хвилину, і це означатиме, що підвищена плата перестане існувати. Треба визнати, що такі побоювання небезпідставні. Держкомзв’язку привчив ринок, що неприємних несподіванок від держави можна чекати в будь-який момент.
На цьому тлі й сплив аргумент мобільних операторів про можливість скасування безкоштовних вхідних. Хоча насправді йдеться, схоже, про делікатний шантаж, а не про реальний сценарій. Оператори, які рік тому, як могли, противилися впровадженню безкоштовних вхідних, тепер навперебій заявляють про можливість і навіть необхідність їх зберегти. Проте єдиною умовою цієї поступки має стати збереження плати на дзвінки зі стаціонарних телефонів на мобільні на нинішньому рівні. Директор з розвитку бізнесу «Голден Телеком» Юрій Чуйков вважає, що на неякісне держрегулювання ринок може відповісти непопулярними заходами. Рішення про таку можливість заявляв президент «Київстар» Ігор Литовченко.
Тим часом у парламенті з’явився законопроект, який може вибити козир з рук мобільних операторів. Народні депутати Юлія Тимошенко та Олександр Турчинов виступили з пропозицією внести корективи до Закону «Про телекомунікації». Суть пропонованих поправок зводиться до категоричної заборони суб’єктам ринку телекомунікацій встановлювати плату за вхідні телефонні сигнали всіх видів телефонного зв’язку. Начебто як компенсацію опозиційні депутати пропонують зняти з операторів зобов’язання встановлювати на своїх телекомунікаційних мережах технічні засоби, необхідні для здійснення оперативно-розшукових заходів, і своїм коштом забезпечувати функціонування цих засобів.
Крім того, згідно із законопроектом новий регуляторний орган — Національна комісія з регулювання зв’язку (НКРЗ) — має підпорядковуватися Верховній Раді. Також вносяться поправки щодо порядку призначення членів і керівництва НКРЗ і скасовується норма щодо безперешкодного доступу посадових осіб НКРЗ на територію і в приміщення операторів та провайдерів телекомунікацій.
Це спонукало операторів створювати сценарії поведінки на випадок, якщо тариф 1,2 грн за хвилину буде скасовано, а платні вхідні заборонять законом. У такому випадку очікується різке подорожчання вихідних дзвінків. Крім того, буде підвищено плату за з’єднання, абонплату та різні непрямі платежі. У будь-якому разі оператори мобільного зв’язку не готові до зниження прибутків, оскільки це поставить під загрозу масштабні інвестиційні проекти, які вже запущено.
Очевидно, головний лобістський потенціал зв’язківцям зараз слід спрямувати на формування Національної комісії з регулювання зв’язку. Зрештою, їм треба домогтися від держави хоча б якогось розв’язання проблеми у найближчі півроку. Якщо жодного документа Держкомзв’язку чи НКРЗ щодо плати за дзвінки зі стаціонарних на мобільні телефони не з’явиться, ринку загрожує паніка.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас