Увага! Графік роботи Харківського відділення №1 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Увага! Графік роботи Харківського відділення №1

Особисті фінанси
16
Верховна Рада України в четвер ухвалила в цілому проєкт закону № 4382 щодо забезпечення права громадян на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану у зв’язку з укрупненням територіальних громад. Рішення підтримали 343 народні депутати, передає кореспондент УНН.
“Законопроєкт дозволить надати рівний доступ для всіх громадян у громадах до таких адміністративних послуг, як державна реєстрація народження, шлюбу та смерті”, — сказала член депутатської групи “Довіра” Лариса Білозір, представляючи законопроєкт у парламенті.
Як стверджують автори документа, проблема полягає в тому, що в результаті реформи децентралізації мільйонам громадян України поки що істотно ускладнений доступ до державної реєстрації народження, шлюбу, смерті.
Це обумовлено тим, що в законодавстві закріплений різний обсяг повноважень у сфері ГРАОС між різними територіальними громадами. Зокрема, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті. Відповідно міста обласного значення, у тому числі об’єднання та укрупнені територіальні громади, утворені на базі таких міст як шляхом добровільного приєднання, так і на підставі рішень Кабінету Міністрів України про затвердження територій територіальних громад не мають повноважень у сфері ГРАОС.
Проєкт закону пропонує якнайшвидше надати територіальним громадам, утвореним на базі міст обласного значення, принаймні базові повноваження у сфері ГРАОС: реєстрацію народження, шлюбу, смерті.
Цей крок, на думку авторів, дозволить органам місцевого самоврядування використовувати власну вмотивованість, гнучкість і мобільність в отриманні таких повноважень і забезпечити доступ до таких послуг своїм жителям.
За матеріалами:
Форвард
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас