«Визначають курс гривні лише великі гравці» - Станіслав Лисянський, Банк Альянс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Визначають курс гривні лише великі гравці» - Станіслав Лисянський, Банк Альянс

Особисті фінанси
90
«Визначають курс гривні лише великі гравці» - Станіслав Лисянський, Банк Альянс
За останній рік українська гривня достатньо зміцнилася – можна було спостерігати як з позначки 28,5 наша валюта прийшла до позначки у 26,7 цим літом. Але це було влітку. І зараз українців хвилює що буде відбуватися з курсом гривні восени, як це позначиться на економіці та, власне, доходах. Чого нам очікувати розповідає Станіслав Лисянський, начальник управління інвестиційно-торгового бізнесу Банку Альянс, та інші учасники круглого столу «Financial club: Курс гривні восени: чи варто очікувати на девальвацію?».
Що підштовхнуло гривню до зміцнення літом
Найнижча позиція гривні цим літом перебувала на рівні 26,7. Але це не зовсім нова ситуація на ринку валюти. Адже курс гривні має певну сезонність, як і чинники, що на це відпливають, і у другій половині року курс гривні здебільшого знижується. Це можна було спостерігати і у 2018-му, і в 2020-му роках.
Одна з таких сезонних причин – це урожай, зібраний аграріями. У цьому році він на 22% вище показників минулого року. А отже, трейдери продають ще більше валюти, яку отримали від купівлі-продажу зернових.
Значну роль зіграло зростання цін на експортні товари. Рекордні ціни у цьому році стосуються на лише сільгосппродукції, а і металургії. Якщо підсумувати рівень цін на сталь, руду, олію чи зернові, то за останній рік відбулося зростання на рівні 30-60%.
Друга причина укріплення гривні – збільшення частки нерезидентів в українських ОВДП. Частка нерезидентів значно збільшилася в першій половині року, а пікові значення, зафіксовані у червні, були на рівні 110 млрд грн. Ми починали цей рік з курсу долара 28,5 грн – це дуже приємний курс для входження нерезидентів.
Суттєвим психологічним фактором стало очікування відкриття ринку землі. З початку року це питання обговорювалося як серед експертів, так і серед пересічних українців. Тож усі очікували, що в Україну прийдуть великі інвестиції. Але за умови пропозиції, що може наразі запропонувати ринок, «буму» очікувати не варто. Як у попередньому круглому столі зазначала Юлія Фролова, зараз цей ринок лише набирає обертів, а значних інвестицій ми очікуємо ближче до 2025 року.
До того ж, навесні спрацював екстрений фактор – закупівля вакцин для боротьби з COVID-19. Це змушувало державу в березні-квітні купувати валюту, що збільшило попит на валюту і утримало курс майже до кінця травня на рівні 27,5 грн/$, коли експортери почали продавати надлишки валютної виручки.
Не зайвим буде зазначити про вплив МВФ на валютний ринок. В середині серпня стало відомо, що МВФ надасть своїм членам безповоротну допомогу. І хоча $2,7 млрд Україна отримала лише наприкінці місяця, валютний ринок відреагував на гарну новину ще в середині серпня.
Валютна лібералізація: вплинула на ситуація чи ні?
У липні ми говорили про новий етап масштабної програми з валютної лібералізації. А саме, сталося так, що бізнес отримав змогу купувати іноземну валюту до 100 тис. євро без зобов’язань і підтверджуючих документів. Проте після нововведення сталася приблизно така ж ситуація, як і після відкриття ринку землі: попиту на нову послугу немає.
Це пов’язано з тим, що ті компанії, що хотіли заощаджувати в валюті вже давно мають можливість інвестувати у валютні ОВДП і використовують цей шлях. І на додаток до цього, в нашій країні достатньо малий рівень фінансової грамотності навіть серед бізнесу. І хоча усі банку, на чолі з НБУ, працюють над фінансовою обізнаністю громадян, багато фінансових інструментів наш бізнес залишає осторонь. У нас досі немає культури хеджування валютних ризиків, тим часом в Європі всі давно хеджують валютні ризики, тому коливання курсу на 3-5% для них непомітні.
Як валютний курс вплине на українців?
Хоч зміна валютного курсу безпосередньо впливає на розбудову економіки та макроекономічні процеси, проте для українців зміни будуть не відчутні. Фізичним особам вже давно не цікава дохідність у валюті і вони дедалі частіше розглядають альтернативні інвестиційні інструменти: нерухомість, валютні чи гривневі ОВДП. За нашими спостереженнями, вплив населення на валютний ринок зменшується. Визначають курс великі гравці.
Не варто забувати про існування офіційного та неофіційного валютного ринку. І значний обсяг тіньової економіки спотворює низку факторів, необхідних для повноцінного аналізу ринку.
Якщо підсумувати результати круглого столу, то надзвичайних та нетипових процесів на готівковому ринку не відбувається. Сезонне зниження курсу гривні не є традиційною девальвацією, проте базовий сценарій передбачає курс долара на рівні 27-27,5 гривні.
За матеріалами:
Альянс Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас