Вкрали SIM-картку: способи крадіжки мобільної сімки і як цього уникнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкрали SIM-картку: способи крадіжки мобільної сімки і як цього уникнути

Особисті фінанси
54
До Кредобанку все частіше звертаються клієнти з повідомленнями про шахрайство з викраденням телефонних SIM-карт. Чому викрадення «сімки» небезпечне?
Справа в тому, що заволодівши вашим номером телефону, шахрай отримує доступ до вашого акаунта в онлайн-банкінгу і, відповідно, до ваших коштів. Ознайомтеся з основними методами, якими користуються шахраї і вбережіть свої фінанси.
Як шахраї крадуть SIM-картки?
Крок 1: Формування журналу останніх дзвінків. Шахрай телефонує вам з різних номерів телефонів. Очікує, що на деякі з них ви будете віддзвонювати. Таким чином він формує для себе список ваших вхідних та вихідних дзвінків.
Крок 2: Сума поповнення рахунку. Паралельно шахрай поповнює ваш рахунок на невелику суму.
Крок 3: Звернення до оператора. Маючи інформацію з перших двох пунктів, шахрай звертається до вашого мобільного оператора, щоб перевипустити сім-картку. Інформації про останні дзвінки та суму поповнення вашого телефону часто достатньо для того, щоб оператор перевипустив «сімку».
Крок 4: Доступ до вашого профілю в онлайн-банкінгу. Маючи номер телефону, шахрай має можливість увійти у ваш особистий акаунт в онлайн-банкінгу, яким ви користуєтесь. Шахрай також отримуватиме всі SMS-повідомлення з кодами підтвердження, які вам надсилають при трансакціях, доступу до мобільних застосунків тощо.
Застосунок мобільного оператора і переадресація
Інший спосіб полягає в тому, що шахраї намагаються «зламати» ваш профіль у застосунку мобільного оператора, що встановити там переадресацію на свій номер телефону. Як шахраї це роблять:
- Їм відомий ваш номер телефону і вони пробують скинути пароль входу до застосунку;
- Вам на мобільний приходить SMS з новим кодом для входу в застосунок або код для скидання пароля;
- Вам телефонують і в розмові виманюють цей код. Знаючи, що ви клієнт саме цього оператора, шахраї застосовують різні техніки соціальної інженерії, прикидаючись працівниками банку або мобільного оператора тощо;
- Шахраї змінюють налаштування в мобільному застосунку: встановлюють переадресацію на свій номер, змінюють паролі, телефонні номери;
- Маючи інформацію з застосунку мобільного оператора, шахраї звертаються до оператора з запитом перевипустити sim-картку.
Як уникнути крадіжки SIM-картки?
Найбільш дієвий спосіб — перейдіть на контрактне обслуговування з мобільним оператором. Тоді ваш мобільний номер буде прив’язаний до паспорта і шахраю буде важче його викрасти.
А також:
- Зверніться до оператора мобільного зв’язку для відключення віддаленого перевипуску SIM-картки;
- Не розголошуйте фінансовий номер телефону;
- Зареєструйтесь особисто в особистому кабінеті мобільного оператора;
- Встановіть PIN-код на SIM-картку зі складним паролем та встановіть пароль на блокування телефону.
Якщо шахраям вдалось здійснити перевипуск/переадресацію вашої SIM-карти:
- Звертайтесь у контакт-центр банку або у відділення. Повідомте про шахрайство, блокуйте обліковий запис онлайн-банкінгу та свої банківські платіжні картки;
- Повідомляйте свого мобільного оператора про шахрайство з SIM -картою.
За матеріалами:
Кредобанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас