Доступні кредити 5-7-9%: у Нацбанку відреагували на пропозицію згорнути програму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доступні кредити 5-7-9%: у Нацбанку відреагували на пропозицію згорнути програму

Кредит&Депозит
724
У НБУ вважають, що зараз згортати держпрограму «Доступних кредитів» недоцільно. Натомість пропонують переглянути параметри і критерії участі у подібних програмах кредитної підтримки.
Таку позицію озвучив голова ради Нацбанку Богдан Данилишин в коментарі Інтерфакс-Україна.
У Нацбанку нагадали, що програма «Доступні кредити 5-7-9%» була головним двигуном нарощування кредитування сегменту малого та середнього бізнесу в 2020-2021 роках.
За час дії програми нею скористалися понад 21,5 тис. Підприємств, якими було залучено банківських кредитів на суму близько 57 млрд гривень.
«На нашу думку, необхідно продовжити реалізацію заходів із державної підтримки кредитування, як через застосування інструментарію компенсації відсотків, так і шляхом надання кредитних гарантій на портфельній основі. Аналогічні програми продовжують діяти у більшості країн Європейського Союзу, забезпечуючи збереження та підтримку діючого бізнесу», – зазначив Данилишин.
При цьому в НБУ вважають, що потрібно переглянути параметри і критерії участі в державних програмах кредитування. А саме – посилити мету їх інвестиційної спрямованості і підтримку новоствореного бізнесу.
Це вже прописано в рішенні Ради НБУ №29-рд від 13 липня 2021 року.
У ньому рекомендується Кабміну переглянути умови програм «Доступні кредити 5-7-9%» і «Доступна іпотека 7%». Зокрема, зосередитися на їх видачі для фінансування будівництва нового житла і придбання фізичними особами або фізичними особами-підприємцями сельскохозземлі для агровиробництва.
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас