Фінмоніторинг: як банки перевіряють походження коштів при операціях з депозитами — НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінмоніторинг: як банки перевіряють походження коштів при операціях з депозитами — НБУ

Особисті фінанси
6044
Банки мають право не повертати депозит вкладнику та вимагати в них додаткові документи через проблеми, пов’язані з фінансовим моніторингом.
Про це розповіли на запит «Мінфіну» в Національному банку.
Регулятор зазначає існування трьох випадків, у яких банк зобов’язаний відмовити клієнту у проведенні фінансової операції, у тому числі, з видачі банківського вкладу. Такими випадками є:
  • включення клієнта до переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності;
  • застосування до особи міжнародних санкцій;
  • застосування до особи спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відповідно до Закону України «Про санкції».
«У цих випадках банк застосовує замороження/блокування активів клієнта. Але після скасування зазначених вище підстав повертає кошти клієнту», — зазначають у Нацбанку.
В НБУ нагадали, що комерційні банки, виконуючи вимоги Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню доходів), одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» застосовує у своїй діяльності ризик-орієнтований підхід. Це означає, що банк вживає заходів щодо клієнтів в залежності від ризику конкретного клієнта, виду послуги, суми фінансової операції тощо.
В Нацбанку кажуть: банк може запитати у клієнта документи щодо джерел походження коштів у випадках, якщо сума фінансової операції цього клієнта не відповідає інформації про його доходи. Або у разі виникнення підозри, що ці кошти можуть бути пов’язані з незаконною діяльністю.
Таку інформацію банки мають запитати до зарахування коштів на депозитний рахунок.
«Отже, під час видачі клієнту коштів з цього рахунку у працівників банку не має бути запитань щодо джерел походження коштів», — підкреслюють у Нацбанку.
Але в деяких ситуаціях клієнта можуть перевірити і на «виході».
«В разі наявності в банку нової інформації щодо клієнта, джерел походження коштів, яка стала відома в процесі обслуговування, банк має право отримати від клієнта додаткові документи/інформацію, а клієнт зобов’язаний їх надати».

Довідка Finance.ua:

  • фінансові операції або спроба їх здійснення незалежно від суми, на яку вони здійснюються, вважаються підозрілими, якщо суб’єкт первинного фінансового моніторингу має підозру або має достатні підстави для підозри, що вони є результатом злочинної діяльності;
  • Міністерство юстиції зареєструвало нові норми процедури фінансового моніторингу учасників, державне регулювання яких здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.
Про всі банківські новації ми також розповідаємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі останніх новин.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас