Більше половини «золотих паспортів» Кіпру було видано незаконно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більше половини «золотих паспортів» Кіпру було видано незаконно

Кримінал
518
Кіпрська схема залучення інвесторів «паспортами за гроші» працювала з мінімальним наглядом, і тисячі паспортів було видано незаконно.
Про це заявив глава розслідування, колишній суддя Верховного суду Мирон Ніколатос, передає Barrons.
Комісія з розслідування схеми видачі так званих «золотих паспортів», яка діяла в період з 2007 по серпень 2020 року, була створена в вересні минулого року.
«Очевидно, що Кіпрська інвестиційна програма діяла в період з 2007 по 2020 рік з пробілами і недоліками, з неадекватною законодавчою базою і майже без нормативної бази», – сказав Ніколатос.
У звіті про розслідування йдеться, що 53% з 6779 паспортів були видані незаконно. Кабінет міністрів мав останнє слово в схваленні будь-якої заяви на отримання паспорта багатим інвестором. Офіційний представник уряду Кіріакос Кушус заявив, що адміністрація країни має намір «покарати» злочинців.
Середземноморський острів відмовився від паспортної схеми після того, як телеканал Al Jazeera показав документальний фільм, в якому репортери зображували із себе представників китайського бізнесмена, який хоче купити кіпрський паспорт, попри наявність судимості.
Нікосія дозволяла інвесторам купувати паспорт в обмін на інвестиції в розмірі 2,5 млн євро ($3 млн), що принесло державі в цілому більш як 7 млрд євро.
Кіпр офіційно піддавався критиці в ЄС за недостатню перевірку походження грошей претендентів на громадянство з числа іноземних інвесторів. В кінці 2019 року влада Кіпру була змушена відкликати 26 «золотих паспортів». Повідомлялося, що близько 40% паспортів в ході програми було видано громадянам Росії.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас