У «Слузі народу» розповіли, як працюватиме закон про деолігархізацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У «Слузі народу» розповіли, як працюватиме закон про деолігархізацію

Казна та Політика
493
Законопроект про деолігархізацію, який Президент вніс до Верховної ради та визначив невідкладним, має на меті забезпечення інтересів та національної безпеки України. Він створює прозорі правила поведінки для осіб, котрі мають можливості істотно впливати на ухвалення державних рішень і використовують їх у власних інтересах.
Про це заявив член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки ВР, представник Президента в Конституційному Суді Федір Веніславський.
Веніславський пояснює, що реєстр олігархів вестиме Рада національної безпеки і оборони України, бо саме вона є координуючим органом з питань національної безпеки. Пропозиції про включення особи до реєстру олігархів зможе подавати як Кабінет Міністрів, так і члени РНБО.
Голова комітету ВРУ з питань правової політики Андрій Костін наголошує, що парламент має якнайшвидше ухвалити президентський законопроєкт. Так вдасться припинити багаторічний тиск олігархів на суддів, правоохоронців, політиків і їхній вплив на всі сфери життя в країні.
«Олігархи — це не тільки про політичний вплив і тиск. Це також про монополізацію відповідних галузей, напрямків промисловості. Це про багаторічний підкуп політиків, депутатів різних рівнів, суддів, правоохоронців, інших державних службовців, щоб вони ухвалювали рішення не на користь народу України, а на користь певних олігархічних груп. Я вважаю, що ця ВР має покласти цьому край», — констатує Костін.
Олігархи матимуть вибір: або стати звичайними великими бізнесменами, або продовжувати бути олігархами — у такому разі вони потрапляють під низку обмежень, резюмує народний депутат від «Слуги народу», член Комітету ВРУ з питань правової політики Денис Маслов.
«Олігархи більше не зможуть фінансувати політичні партії. Тому що вони роблять це з однією метою — використовувати політсили у власних бізнес-інтересах. Ще одне обмеження — неможливість участі у великій приватизації. Всі говорили про боротьбу з олігархами, але ніхто до цього часу не наважувався вдатися до реальних дій», — каже Маслов.
Нардеп повідомив, що це не єдиний законопроєкт, спрямований на деолігархізацію. Буде розроблено цілий пакет законодавчих ініціатив, покликаних демонтувати олігархічну систему в Україні.
До того ж, сказали в «Слузі народу», особа може бути виключена з реєстру олігархів, якщо вона позбудеться відповідності цим критеріям.
Про всі важливі економічні події в Україні та світі ви можете дізнатись в телеграм-каналі Finance_ukr.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас