На що звертати увагу під час держреєстрації договорів оренди землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На що звертати увагу під час держреєстрації договорів оренди землі

Особисті фінанси
2324
Зворотній відлік місячного терміну до запуску ринку землі сільськогосподарського призначення вже розпочався. З 1 липня цього року громадяни України матимуть змогу придбати до 100 гектарів в одні руки. Але скасування заборони на відчуження «аграрної» землі, яка перебуває у приватній власності, зовсім не означає, що інститут оренди — найпоширеніша сьогодні опція для реалізації права користування землею — стане менш популярним.
На які важливі аспекти слід звертати увагу при держреєстрації договорів оренди землі, розповіла експерт нашої традиційної рубрики Олена Антонюк, заступник керівника Офісу протидії рейдерству.
Земельне законодавство передбачає, що право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди та його державної реєстрації. Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Тож під час державної реєстрації права оренди земельної ділянки має надаватися правова оцінка змісту договору оренди землі, додатковим угодам щодо внесення змін до відповідного договору або ж угод про його розірвання, що надаються для проведення відповідної реєстрації.
Серед іншого під час держреєстрації права оренди земельної ділянки необхідно встановити наявність у відповідному договорі істотних умов, зокрема:
  • об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);
  • дата укладення та строк дії договору оренди;
  • орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.
Важливо врахувати, що відсутність хоча б однієї істотної умови є підставою для відмови у державній реєстрації, позаяк не укладено договір.
Оскільки законодавство не передбачає нотаріального посвідчення договору оренди, то переважна більшість таких договорів укладається у простій письмовій формі, що іноді призводить до негативних наслідків.
Нерідко у реєстраційних кейсах щодо оренди землі скаржники вказують, що вони не підписували договори оренди (суборенди), додаткові угоди до них, якими було змінено строк оренди (суборенди), або угоду (договір) про розірвання договору оренди (суборенди).
Реєстрація права оренди на земельну ділянку, коли одна із сторін фактично не підписувала договір оренди (у такому разі договір є неукладеним), не відповідає вимогам закону. При цьому у випадку укладання таких договорів у простій письмовій формі державний реєстратор не може встановлювати достовірність підписів на відповідних документах. Відповідальність за достовірність даних, що містяться в документах, поданих для державної реєстрації прав, у такому випадку несе заявник, якщо інше не встановлено судом.
Отже, особа, яка не підписувала відповідний договір, може звернутися до суду за захистом своїх прав і послуговуватись сформованою судовою практикою щодо способів захисту в таких правовідносинах.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас