Нові стандарти та реформування ДАБІ: у чому користь цифровізації галузі будівництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові стандарти та реформування ДАБІ: у чому користь цифровізації галузі будівництва

Казна та Політика
376
У найближчих кроках і планах Мінрегіонбуду — застосування параметричного методу нормування у будівництві, цифровізація галузі та нові стандарти й доступність житла.
Про це розповіла народний депутат, голова Координаційної ради з проблем у містобудуванні Олена Шуляк під час Першого Міжнародного BIM-форуму «Ніщо не зупинить ідею, час якої настав».
Для початку нардеп повідомила про введення параметричного методу нормування у будівництві. За словами Шуляк, у Мінрегіонбуду є певні пріоритети у цьому напрямку — доступність, інклюзивність, швидший перехід на параметрику. У чому вигоди такого методу:
  • інноваційні матеріали та технології;
  • сучасні архітектурні рішення;
  • безпечність та інклюзивність.
Що для цього вже зробили: ухвалено Закон № 156-ІЧ, започатковано оновлення державних будівельних норм (ДБН), підготовлена Концепція технічного регулювання — вона вже проходить публічне обговорення.
«Коли у тебе немає фінансування, то що б ти у тому законі не написав — параметрика чи не параметрика, все одно його виконати неможливо. Тому в нас були „батли“ у бюджетному комітеті, щоб цьогоріч міністерству було виділено 56 млн гривень. Це перша рекордна сума, мабуть, за часи існування незалежності України, що стільки грошей дали на те, щоб нормативно-технічна база у сфері будівництва могла бути оновлена», — заявила Шуляк.
Нардеп запевняє, що Мінрегіон не хоче зупинятися на цій сумі і відомство буде працювати над тим, щоб у бюджеті було більше грошей на оновлення нормативно-технічної бази у будівництві.
Крім того, вона наголосила на важливості введення сучасних європейських правил для будівництва та цифровізації галузі. Зокрема, вигодою для галузі буде те, що електронна система в будівництві завдасть тотального удару по корупції у будівництві. За її словами, Україна вже минула точку неповернення і відкату до старих форматів, коли треба везти документи власноруч до відомств, вже точно не буде.
Нові стандарти та доступність житла. У цьому напрямку вже зареєстровано законопроєкт № 5091, що буде розглядатися у Комітеті вже 2 червня.
«Законопроєкт простий: ти можеш продавати житло лише тоді, коли всі квартири і сам об’єкт нерухомості зареєстрував у відповідній частині мін’юстівського реєстру. До цього реєстру ти можеш потрапити лише тоді, коли маєш усі дозвільні документи. І тільки після того — продавати. І виходить таке замкнене коло: немає документів — ти не в реєстрі, а якщо ти не в реєстрі – то не продаєш», — заявляє Шуляк.
Нардеп каже, що це ставить такі «запобіжники», з якими готові працювати і банки, оскільки буде введений спеціальний вид майнового права. При такому захисті ризиків банки зможуть це право брати як завдаток, щоб розвивати ринок іпотечного кредитування на первинці.
До того ж у Мінрегіоні паралельно ще розробляються відповідні законопроєкти, які пов’язані з оподаткуванням забудовників.
«Тому що якщо у прямому вигляді запровадити оцей проєкт № 5091, то забудовники будуть двічі сплачувати ПДВ. А ми точно не хочемо зробити так, щоб ціни на житло зростали», — наголосила Шуляк.
Що у найближчих планах:
  • е-система та подальша цифровізація;
  • руйнування монополії ДАБІ через інститут незалежних контролерів;
  • оновлена система нагляду за учасниками ринку будівництва;
  • персональна кримінальна та майнова відповідальність за порушення.
«Є такий проблемний момент у будівельній сфері – він називається ДАБІ. Вже рік йде невдала спроба реформування, визнаю, що 2020 рік був провальним для реформи. Але в центрі реформи ДАБІ буде цифровізація у центрі з електронною системою. І як казав президент Зеленський, комп’ютер хабаря не бере. Для того, щоб позбутися корупції, нам потрібно максимально все оцифровувати. Інакше — як тільки є дотик з чиновником, завжди буде спокуса скористатися тими мільйонами доларів кешу, які зараз у стінах ДАБІ», — підсумувала чиновниця.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас