ПФУ перейде на міжнародні стандарти звітності для введення накопичувальної пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФУ перейде на міжнародні стандарти звітності для введення накопичувальної пенсії

13
Пенсійний фонд України підготував проект розпорядження Кабінету міністрів “Про затвердження плану заходів щодо запровадження міжнародних стандартів фінансової звітності у Пенсійному фонді України на період до 2025 року”. Перехід необхідний з огляду на запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування.
Проект документу розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України.
Як зазначається в пояснювальній записці до проєкту, ПФУ забезпечує ведення бухгалтерського обліку відповідно до Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку. При цьому в частині виконання бюджету з обліку надходжень та здійснення видатків на пенсійні виплати застосовуються різні методи: за касовим методом здійснюються операції за видатками на пенсійні виплати, інші операції – за методом нарахування.
“Для проведення аналізу зіставлення у відсотковому співвідношенні, у відносному розмірі витрат на пенсійне забезпечення України, порівнюючи з країнами Європейського Союзу, іншими країнами, виникає необхідність забезпечення відображення фінансових операцій в єдиному форматі”, – йдеться в документі.
Крім того, перехід на міжнародні стандарти необхідний, зважаючи на передбачене законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, перетворення Пенсійного фонду України в неприбуткову самоврядну організацію.
Застосування міжнародних стандартів фінансової звітності є необхідним з огляду на застосування суб’єктами ринків фінансових послуг міжнародних стандартів фінансової звітності, для зіставлення фінансових показників як державного, так і недержавних пенсійних фондів.
Проєктом пропонується затвердити план заходів щодо запровадження міжнародних стандартів фінансової звітності у Пенсійному фонді України на період до 2025 року.
Слідкуйте за економічними новинами разом з Finance.ua! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас