Держгеонадр починає позапланові перевірки непрацюючих і позаконкурсних ліцензій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держгеонадр починає позапланові перевірки непрацюючих і позаконкурсних ліцензій

Фондовий ринок
112
Державна служба геології та надр України розпочинає позапланові перевірки на об’єктах, спеціальні дозволи на які отримані поза аукціоном і де не здійснюється видобуток.
Згідно з оприлюдненим на сайті служби переліком, поки що йдеться про 144 ліцензії, більше третини з них — вуглеводневі.
Перевірка здійснюється за дорученням прем’єр-міністра України від 14 травня 2021 року та відповідно до Указу президента № 122/2021 від 25 березня, яким запроваджено рішення РНБОУ про проведення публічного аудиту ліцензій на надрокористування.
«Держава повинна забезпечити дієвий контроль, посилити боротьбу з незаконним видобутком, захищаючи національні інтереси», — зазначив глава служби Роман Опімах.
Раніше він анонсував перевірку в 2021 році близько третини всіх спецдозволів на надрокористування. При цьому в 2020 році було перевірено кожен шостий спецдозвіл, за результатами перевірок зупинено 162 з них, 280 — подано на анулювання.
Станом на перший квартал 2021 року в Україні діяло майже 3 тис. спецдозволів. За результатами попереднього року обсяг ренти за користування надрами склав 29 млрд грн, 3 млрд грн з яких були спрямовані до місцевих бюджетів.
Разом з тим Опімах вказав, що 14% заліцензованих ділянок розташовані на непідконтрольній території, третина — у користуванні компаній держвласності або комунальних підприємств.
Як повідомлялося, Держгеонадр відповідно до введеного в березні президентом країни рішення РНБО анулювала спеціальні дозволи на надрокористування (всі – нафтогазові площі) 19 компаніям. РНБО також ухвалила рішення про проведення публічного аудиту всіх ліцензій на надрокористування з 1994 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас