Шевченко назвав терміни переходу СЕП НБУ в режим 24/7 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шевченко назвав терміни переходу СЕП НБУ в режим 24/7

Казна та Політика
327
Національний банк почав розробку нового покоління системи електронних платежів (СЕП) на основі міжнародного стандарту ISO 20 022.
Про це повідомив голова НБУ Кирило Шевченко в ході онлайн-конференції.
«Наступним нашим глобальним проектом є переведення платіжної інфраструктури України на міжнародний стандарт ISO 20 022. Цей стандарт надасть банкам, бізнесу нові можливості, здешевить транзакції та підвищить гарантованість їх доставки та безпеки», — сказав він.
За словами Шевченка, в планах регулятора до кінця 2022 року не тільки модернізувати роботу СЕП, а й перевести її роботу в режим 24/7, позаяк сьогодні вона працює в режимі 23/7.
«Також разом з Мінцифри ми врегулювали можливість використання мобільного додатку „Дія“ для дистанційної ідентифікації клієнтів та отримання ними фінансових послуг. Крім того, це можна зробити через систему Bank ID НБУ — це державна система віддаленої ідентифікації, яку розвиває Національний банк», — зазначив Шевченко.
Голова НБУ підкреслив, що система дуже стрімко нарощує кількість учасників — зараз до неї підключені 34 банки-ідентифікатори, і це означає, що онлайн-послуги з використанням системи Bank ID доступні 99% користувачів платіжних карток на ринку.
«Завдання Національного банку на 2021 рік — зробити систему Bank ID доступною для кожного українця, адже вона економить час і спрощує доступ до державних, комерційних і фінансових послуг», — сказав Шевченко.
Нагадаємо, з серпня 2020 року СЕП запрацювала в режимі 23/7. Це стало першим етапом для майбутнього переходу системи на цілодобовий режим роботи. Перехід СЕП на режим 24/7 планується реалізувати в межах модернізації системи разом з її переходом на міжнародний стандарт ISO20022.

Довідка Finance.ua:

  • СЕП — державна банківська платіжна система, що забезпечує проведення міжбанківського переказу через рахунки, відкриті в НБУ, який є платіжною організацією та розрахунковим банком СЕП.
  • СЕП забезпечує здійснення 96% міжбанківських переказів коштів у гривні в межах країни. Станом на 1 січня 2021 року учасниками СЕП були 74 банки, Державна казначейська служба та НБУ.
  • За перші 4 місяці року через СЕП НБУ здійснено 132 млн початкових платежів на 17 трлн грн.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо карток в Україні. Щоб допомогти вам з вибором картки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам «пластик».

Подивитися варіанти 💳

За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас