Закон для завершення земельної реформи набув чинності: що він передбачає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон для завершення земельної реформи набув чинності: що він передбачає

Казна та Політика
621
Сьогодні набув чинності закон, який дозволяє передати землі за межами населених пунктів у комунальну власність. Він необхідний для завершення земельної реформи в Україні.
Документ вчора опублікували у виданні «Голос України».
Він набув чинності наступного дня після оприлюднення, проте кілька його норм введуть в дію через три, шість місяців і рік після опублікування.
Закон дозволив передавати землі державної власності за межами населених пунктів у комунальну. Винятком є землі, необхідні державі для виконання її функцій.
Органи місцевого самоврядування отримали повноваження змінювати цільове призначення приватних земельних ділянок та затверджувати плани детального планування території за межами населених пунктів. Громади будуть самостійно вирішувати, продавати або здавати ділянки в оренду. Вся виручка піде до місцевих бюджетів.
Зміна цільового призначення відбувається з ініціативи власників. Зміну можуть здійснити сільська, селищна, міська рада.
Відмову Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування у зміні цільового призначення ділянки або залишення клопотання без розгляду можна буде оскаржити в суді.
У Головному юридичному управлінні парламенту підкреслювали, що окремі положення Закону спрямовані на полегшення доступу іноземців, осіб без громадянства або іноземних юридичних осіб до придбання у власність земельних ділянок. Це фактично призводить до декларативності законодавчого Положення про заборону цим особам отримувати у власність «de facto» землю «сільськогосподарського призначення».
Нагадаємо, 28 квітня Рада ухвалила відповідний проєкт закону в другому читанні, голосування за закон в залі супроводжувалося криками «Ганьба». Парламентарі почали його розгляд 16 березня і пройшли 3128 поправок до другого читання документа.

Закон про землю – що потрібно знати звичайному українцю

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас