Суд зобов'язав екс-керівництво банку відшкодувати кредиторам майже 77 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд зобов'язав екс-керівництво банку відшкодувати кредиторам майже 77 млн грн

Казна та Політика
597
Верховний суд прийняв рішення про відшкодування кредиторам банку шкоди на суму майже 77 млн ​​грн коштом керівників установи. Про це повідомила прес-служба суду.
«Велика палата Верховного суду розглянула справу… за позовом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб як ліквідатора акціонерного банку „Укоопспілка“ до колишніх керівників… про відшкодування ними шкоди, заподіяної вкладникам», — розповіли в суді.
Таким чином повністю задоволено позов фонду. Крім того, в суді відзначили значення того, що ліквідація банку не є перешкодою для розгляду судом вимог ФГВФО до колишніх керівників банку.
Зокрема, закон про систему гарантування вкладів фізосіб передбачає можливість розподілу фондом коштів, що належать банку, між кредиторами відповідно до певної черговості.
Як раніше повідомляв ФГВФО, в 2014 році «Укоопспілка» тоді ще в статусі платоспроможного банку, інвестувала 319 млн грн, або понад 60% активів у цінні папери двох компаній з ознаками фіктивності, які насправді нічого не коштували.
Після банкрутства банку фонд звернувся до суду з позовом проти керівників фінустанови про стягнення збитків.
Однак суди першої та апеляційної інстанцій відхилили позов, не визнавши висновок експерта, який оцінив цінні папери в 1 грн.
«Верховний суд розгляне справу, яке може стати основою судової практики щодо суперечок за участю фонду у відшкодуванні шкоди», — говорили тоді в ФГВФО.
Варто відзначити, що 27 вересня 2019 року до Єдиного держреєстру внесено запис про припинення «Укоопспілки» як юридичної особи. На момент завершення ліквідації ринкова вартість активів банку склала 33,4 млн грн. «На папері» їх вартість була відображена в сумі майже 600 млн грн.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас