НКРЕКП заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЕКП заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі

Енергетика
418
Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), на засіданні в середу обмежила доступну пропускну здатність для імпорту електроенергії в Україну з боку держав, які не є сторонами Енергетичного співтовариства (Росія, Білорусь), до 0 МВт до 1 жовтня 2021 року.
«Ми ухвалюємо це рішення з ініціативи міністра енергетики Германа Галущенка, який звернувся до нас з таким проханням. При цьому ми згадуємо і наш досвід, і цю зиму, і згадуємо про баланс інтересів, тому що ми також думаємо і про споживачів, і про те, що теоретично припинення імпорту як ринкового механізму може призводити і до зловживань та маніпуляцій на ринку», — сказав голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.
Він не виключив, що НКРЕКП, швидше за все, продовжить обмеження пропускної здатності перетинів ліній електропередач між Україною і Росією та Білоруссю і після 1 жовтня.
НКРЕКП відповідною постановою ухвалила рішення анулювати результати річних аукціонів, на яких була розподілена пропускна спроможність на 2021 рік у частині міждержавних зв’язків між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного співтовариства (Росія та Білорусь).
Регулятор також доручив оператору системи передачі відшкодувати переможцям аукціонів кошти, сплачені за пропускну спроможність, розподілену на річних аукціонах.

Довідка Finance.ua:

  • 13 травня Президент Володимир Зеленський підписав закон, який забезпечує можливість сертифікації оператора системи передачі (ОСП) електричної енергії держкомпанії «Укренерго» за моделлю відділення ISO (Independent System Operator).
  • Законом також передбачається можливість міністра енергетики ініціювати заборону імпорту в Україну електричної енергії з країн, які не є сторонами Енергетичного співтовариства (Російської Федерації та Республіки Білорусь)
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас