Українські теплостанції є головними забруднювачами в Європі — дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські теплостанції є головними забруднювачами в Європі — дослідження

Світ
586
Українська теплова генерація відповідальна за більшість викидів в атмосферу в Європі і займає 1 — 2 місце за викидами основних небезпечних речовин, при цьому їх обсяги не відповідають нормативам ЄС.
Про це повідомляє громадська організація «Екодія» на основі дослідження міжнародного аналітичного центру EMBER.
Згідно з їхніми розрахунками, Україна відповідає за 72% всіх викидів зольного пилу в Європі, 27% двоокису сірки і 16% оксидів азоту.
Серед десятки електростанцій з найбільшими викидами зольного пилу (PM10), Україні належать 8 електростанцій. Сюди входять Курахівська, Бурштинська, Трипільська, Луганська, Зміївська, Вуглегірська, Слов’янська, Ладижинська ТЕС. Всі вони були введені в експлуатацію в 60−70-х роках минулого століття.
Зазначається, що мікрочастинки пилу PM10 в забрудненому повітрі є причиною близько 80% передчасних смертей, пов’язаних з викидами вугільних електростанцій в Європі.
За викидами двоокису сірки (SO2), Бурштинська ТЕС має першість на континенті. Це — найстаріша ТЕС серед десятки головних забруднювачів, що запрацювала в 1964 році. Серед першої тридцятки Україні належать 12 станцій. Ця речовина може провокувати накопичення рідини в легенях і сприяти хронічним захворюванням.
За викидами оксидів азоту (NOx) Запорізька ТЕС займає 2 місце серед найбільших забруднювачів. Інші українські ТЕС поступаються тільки найбільшим електростанціям Європи, однак і з тридцятки найбільших забруднювачів Україні належить 9.
Автори дослідження зазначають, що з моменту приєднання України до Договору про Енергетичне співтовариство в 2011 році жодна з українських ТЕС не була приведена у відповідність до вимог Директиви ЄС щодо викидів.
Крім того, 9 з 15 українських теплоелектростанцій належать ДТЕК Рината Ахметова, а також — 17 шахт, вуглезбагачувальні комплекси і не менш брудні металургійні та коксохімічні підприємства, об’єднані в холдинг «Метінвест».
З 20 «найбрудніших» підприємств теплової енергетики 9 належать ДТЕК, 3 ТЕС — Центренерго (донедавна контролювалися Ігорем Коломойським), 1 ТЕС — депутату від групи «Довіра» Максиму Єфімову, а найбрудніші ТЕЦ — екснардепу Анатолію Шкрібляку.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас