Bloomberg: Apple, Google і Microsoft продовжує війну проти закону про «право на ремонт» гаджетів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bloomberg: Apple, Google і Microsoft продовжує війну проти закону про «право на ремонт» гаджетів

Фондовий ринок
688
20 травня Bloomberg опублікував матеріал, присвячений новій (насправді старій) історії про змову між великими технологічними корпораціями з метою протидії закріпленню на законодавчому рівні «права на ремонт» електронних пристроїв.
Apple, як, втім, і багато інших виробників, в питанні ремонту своєї техніки повністю дотримується моделі авторизованих сервісних центрів і не визнаєсторонні майстерні. У разі техніки Apple неофіційний ремонт нерідко вилазить боком для користувачів з виходом чергового оновлення ОС – ще не забули «помилку 53» і скандал з блокуванням сенсорних екранів iPhone, замінених в сторонніх сервісах. Час від часу в США і Європі реєструють законодавчі ініціативи про «право на ремонт» електронних пристроїв. Основна ідея таких законопроектів – зобов’язати Apple і інших виробників продавати запчастини та ремкомплекти незалежним майстерням і звичайним користувачам, щоб вони при бажанні могли самостійно полагодити зламану техніку. Само собою, виробники проти цієї ідеї і не шкодують ресурсів на лобіювання своїх інтересів.
У 2021 році такі законопроекти розглядали 27 штатів. До теперішнього моменту більша частина з них вже відхилена, повідомляє Bloomberg, посилаючись на об’єднання споживачів, які відстежують пропозиції. Технологічні компанії стверджують, що закони про право на ремонт розв’яжуть руки комп’ютерним піратам і піддадуть споживачів ризикам безпеки. У кількох державних установах лобісти заявили законодавцям, що неавторизовані ремонтні майстерні можуть пошкодити батареї пристроїв, що в підсумку може призвести до самозаймання. Групи захисту споживачів вважають інакше – технологічні компанії твердо дотримуються статусу-кво, змушуючи споживачів платити більше за ремонт або просто купувати нові пристрої.
TechNet, торгова група, що представляє інтереси кількох великих технологічних компаній, включаючи Google і Apple, розіслала листи законодавцям в декількох штатах в рамках галузевої коаліції.
«Надання неперевіреними третім сторонам доступу до конфіденційної діагностичної інформації, програмного забезпечення, інструментів і компонентів поставить під загрозу безпеку пристроїв споживачів і піддасть їх ризику шахрайства. Влада штатів постійно відхиляє подібні законодавчі ініціативи, і тільки 25 штатів торік вирішили не вживати жодних дій».
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас