Ліміт ринку кредитів фінкомпаній сягає 1,8 млн клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліміт ринку кредитів фінкомпаній сягає 1,8 млн клієнтів

Кредит&Депозит
193
На початок 2021 року діяло близько 1020 фінансових компаній, з них близько 100 компаній надавали послугу мікрокредитування (PDL).
Про це банкіри повідомили в ході круглого столу «Онлайн-кредитування: нові можливості для банків і клієнтів», організованого «Фінансовим клубом».
«У цього ринку є певна стеля. Приблизно 1,8 млн клієнтів максимально можуть користуватися в Україні таким видом послуг», – говорить голова правління Ідея Банку Михайло Власенко.
«1,8 млн? Я переконаний, що на цьому і залишиться. Ніша в 10% від потенційних клієнтів. На цьому рівні й зафіксується, якщо не буде подальших посилень від держави», – вважає заступник голови правління Банку Форвард Андрій Прусов.
У споживчому кредитуванні 45% припадає на банківські кредити, 40% – на МФО, 15% – на кредитні спілки та ломбарди.
«Основні чинники успіху – час оформлення кредиту – Time to cash – до отримання кредиту 20-30 хвилин. Мінімум документів: паспорт та ідентифікаційний код. Відсутність як такої ідентифікації на торговій точці – через обмін СМС. І, в принципі, ви можете отримати кредит швидко, протягом цього часу», – говорить Михайло Власенко.

Рейтинг мікрофінансових організацій України 🏆

Процентні ставки фінкомпаній – 1,5-2% на день – означають, що клієнт бере 2000 грн і через три дні віддає 2120 грн тіла кредиту разом з процентними ставками.
«Але якщо порахувати ці 120 грн, ці 2% в день, то це 730% річних. Ця бізнес-модель була побудована на цьому: фінансові компанії працювали в більш ризиковому сегменті під більш високі процентні ставки. І ці процентні ставки покривали частку поганих кредитів», – розповів Михайло Власенко.
Деякі клієнти можуть не прораховувати свої фінансові можливості і дійсно беруть на короткий період, каже заступник начальника департаменту цифрового бізнесу банку «Глобус» Олександр Дубихвіст.
«Якщо клієнт не може розрахувати комунальні послуги і бере кредит під 300-700% річних, стає він від цього більш ефективним? 75% потрапляють в цю пастку і потім до наступної зарплати знову беруть. Чи стає цей клієнт багатшим? Чи легше йому стає платити комунальні послуги? Так він переплачує. У відсотках і штрафах платить удвічі більше, ніж той кредит, який він бере», – розповів Андрій Прусов.
Про всі зміни, які можуть стосуватися ваших гаманців, ми оперативно інформуємо в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь і не пропускайте важливе.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас