Суд визнав карантин форс-мажорною обставиною: власник «єврономеру» уникнув штрафу 170 000 грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд визнав карантин форс-мажорною обставиною: власник «єврономеру» уникнув штрафу 170 000 грн.

Технології&Авто
380
Більшість власників «єврономерів» не змогли вчасно вивезти свої автомобілі через оголошений офіційно карантин. Представники митниці як по телефону, так і письмово у відповідь на запити роз’яснювали, що карантин є форс-мажорною обставиною. Вони повідомляли, що карантин зупиняє перебіг строку перебування автомобіля в Україні та звільняє від відповідальності.
Про це пише Дорожній адвокат.
У багатьох випадках регіональні митниці надавали громадянам письмові згоди на продовження терміну перебування автомобілів в Україні до кінця карантину.
Через деякий час митниця кардинально змінила свою позицію щодо карантину і почала масово виписувати протоколи про порушення митних правил за статтями 470 і 481 Митного кодексу. Ці статті передбачають накладення штрафів у 170 000 грн.
Приклад. В одному з таких випадків громадянин ввіз у січні 2020 року автомобіль на територію України. Вивезти автомобіль з території України громадянин не зміг через карантин і перебування автомобіля в ремонті.
У березні 2021 митниця склала протокол і передала справу на розгляд суду. У суді громадянин повідомив, що не зміг вивезти автомобіль через карантин і несправність автомобіля.
Проаналізувавши ці обставини, суд встановив, що «у громадянина були перешкоди, які не давали можливості вивезти автомобіль або повідомити митні органи про неможливість вивезти ввезений транспортний засіб через введення як на території Німеччини, так і на території України карантинних обмежень, а також через перебування зазначеного транспортного засобу на ремонті».
При розгляді справи суд врахував, що частина 1 статті 460 Митного кодексу передбачає, що вчинення порушень митних правил внаслідок дії обставин непереборної сили не спричинює відповідальності, передбаченої Митним Кодексом.
При цьому суд зазначив, що 17.03.2020 набрав чинності Закон України № 530-XII, яким внесено до переліку форс-мажорних обставин карантин, встановлений Кабінетом Міністрів України.
Суд дійшов висновку, що невивезення у строк транспортного засобу спричинено дією форс-мажорних обставин або обставин непереборної сили в контексті вимог Митного кодексу.
За результатами розгляду справи суд закрив провадження у справі та не допустив накладення на громадянина штрафу 170 000 грн.

Довідка Finance.ua:

  • Штрафи за «єврономери» в 2021 році. Штраф становить 8 500 грн. і виноситься поліцейським на місці вчинення правопорушення (ч.8 ст. 121 КУпАП). На перший раз автомобіль не вилучається.
  • Якщо порушення вчинено цим же водієм повторно протягом року, то штраф становить вже 17 000 грн. Одночасно водій позбавляється права керування строком на 1 рік та з платним вилученням авто або без такого (ч.9 ст. 121 КУпАП). За цією нормою штрафи накладає суд на підставі протоколу, складеного поліцейським на місці зупинки. До вирішення справи в суді автомобіль затримується на штраф-майданчику.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас