Шахраї видають автомобілістам «липові» сертифікаційні документи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахраї видають автомобілістам «липові» сертифікаційні документи

Особисті фінанси
549
У зв’язку зі збільшенням попиту з боку власників євроблях, знову з’явилися шахраї, які пропонують підроблені сертифікаційні документи для розмитнення авто.
Як розповів юрист Іван Казачук, зловмисники пропонують забезпечити сертифікацію без фізичної присутності автомобіля, тобто нібито не потрібно нікуди їхати, а сертифікат передадуть через пошту.
З документами від таких шахраїв неможливо пройти митне оформлення і, більше того, у правоохоронних органів можуть виникнути до автомобіліста питання.
Раніше, каже юрист, щоб розмитнити автомобіль, перед подачею митної декларації необхідно було отримати “сертифікаційну довідку” (коштує приблизно 600-1000 грн.).
А вже після митного оформлення перед постановкою на облік в МРЕВ (сервісний центр) необхідно було зробити сертифікат відповідності, за який брали до 5000 грн (в середньому 3500 грн). Таким чином в загальному сертифікація могла коштувати 4500-6000 грн.
Зараз є можливість робити сертифікат відповідності перед митним оформленням, минаючи необхідність робити “сертифікаційну довідку”. Таким чином, зазначає Казачук, економія – майже в два рази.
“З метою отримати подвійну нагороду за “довідку” окремо, і “сертифікат” окремо, деякі центри (лабораторії) кажуть про неможливість зробити сертифікацію без митної декларації. Це не правда, звертайтеся до тих, хто робить відразу сертифікацію без митної декларації”, – радить юрист.
Також експерт додає, що обов’язково варто звернути увагу на таке.
Існують сертифікаційні центри (лабораторії), які перебуть уваюв процесі ліквідації, але поки що видають сертифікати відповідності, дешевше за середні ціни. Але з такими документами водії також в подальшому не зможуть пройти митне оформлення.
Порядок сертифікації:
  • транспортний засіб повинен бути справним;
  • потрібно подати заяву з відповідними оригіналами документів: заяву, паспорт (1, 2 стор.), Прописка, ІПН, договір купівлі-продажу, реєстраційний документ (техпаспорт);
  • оплатити вартість сертифікації.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас