Нацбанк через порушення призупинив дію ліцензій низки страховиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк через порушення призупинив дію ліцензій низки страховиків

Страхування
487
Національний банк України ухвалив рішення застосувати до чотирьох страхових компаній міру впливу у вигляді тимчасового призупинення всіх ліцензій.
Як повідомила прес-служба регулятора, такі рішення прийняв Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг.
Зазначається, що комітет розглянув 4 акти, складені за порушення страховиками-членами Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ).
«За результатами розгляду актів вирішено призупинити ліцензії чотирьох компаній: «СК «Ю.Ес.Ай», ЗАТ «СГ «Ю.Бі.Ай.- КООП», ТДВ «Міжнародна страхова компанія» та ПрАТ «СК «ГЛОБАЛ ГАРАНТ». Усі вищезазначені страховики не виконують норматив платоспроможності й достатності капіталу та норматив ризикованості операцій, а сформовані страхові резерви не були розміщені в певних категоріях прийнятних активів у повному обсязі», — сказано в повідомленні.
Зазначається, що станом на дату застосування заходів впливу страховики не усунули зафіксовані порушення самостійно.
За даними НБУ, на зазначених страховиків припадає близько 8% ринку ОСЦПВ (обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів). Міра впливу у вигляді зупинки ліцензій спрямована на недопущення збільшення зобов’язань у таких страховиків за договорами страхування, у тому числі по ОСЦПВ, поки такі порушення не будуть усунені повністю.
«Автоцивілка — один із найбільш соціальних видів страхування в Україні. У 2020 році договори „автоцивілки“ були оформлені для понад 8,3 млн автомобілів, власниками яких сплачено понад 6,1 млрд грн страхових премій. Платоспроможність 49 страховиків, які мають право реалізовувати поліси ОСЦПВ, є обов’язковою умовою своєчасних і повних виплат за цим видом страхування, а також здорової конкуренції на ринку. Однак фінансовий стан деяких страховиків викликає глибоке занепокоєння», — цитує прес-служба заступника голови НБУ Ярослава Матузку.

Оформлення автоцивілки на Financе.ua 🚗

За його словами, це підтверджується негативною тенденцією збільшення скарг, зростання кредиторської заборгованості по страхових виплатах, скорочення прийнятних активів на рахунках таких страховиків, у тому числі шляхом виведення грошових коштів і ОВДП з компаній і заміни їх на сумнівні акції та дебіторську заборгованість.
Рішення про застосування заходів впливу набирає чинності з 20 квітня 2021 року. З цього моменту і до припинення порушень зазначені страхові компанії втрачають право укладати нові договори страхування та договори страхування, що збільшують зобов’язання за раніше укладеними договорами. Страховики зобов’язані до 3 червня 2021 року усунути порушення та надати Нацбанку звіт про їх усунення та завірені належним чином документи, що підтверджують це.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас