НБУ погіршив прогноз відновлення економіки України в 2021 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ погіршив прогноз відновлення економіки України в 2021 році

Казна та Політика
566
Національний банк України прогнозує зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) в Україні в 2021 році на 3,8%. У січні НБУ прогнозував зростання економіки також на рівні 4,2%.
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
«За нашими оцінками, у I кварталі 2021 року ВВП України дещо скоротився. По-перше, на це вплинуло запровадження нових карантинних обмежень, що призвело до пригнічення ділової активності. По-друге — ефект від нижчих минулорічних врожаїв, що позначився на показниках сільського господарства, харчової промисловості та вантажообороту. По-третє, відновлення економіки стримували посилення конкуренції на окремих зовнішніх ринках та розширення торговельних обмежень з боку Росії», — каже Голова Національного банку Кирило Шевченко.
Крім того, за його словами, складніші погодні умови в січні-лютому послабили показники будівництва та транспорту. Починаючи з II кварталу, економіка України повернеться до стійкого зростання.
«Головним рушієм і надалі залишатиметься споживчий попит. В умовах пожвавлення світової економіки та подальшого прогресу в боротьбі з пандемією поволі збільшуватиметься й інвестиційний попит. Через втрати економіки, пов’язані з посиленням та подовженням карантинних обмежень, ми погіршили прогноз зростання ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%. У 2022−2023 роках зростання економіки буде близьким до 4%», — додав Шевченко.
Очікується, що поточний рахунок платіжного балансу в 2021 році буде зведено з незначним дефіцитом через зростання внутрішнього попиту та менш сприятливі умови торгівлі. У 2022−2023 роках дефіцит поточного рахунку відчутно розшириться.
На це впливатимуть передусім:
  • менш сприятливі умови торгівлі для експортерів аграрної та металургійної продукції;
  • очікуване зниження доходів від транзиту газу;
  • подальше зростання споживчого та інвестиційного імпорту в умовах повноцінного відновлення від коронакризи світової та української економіки.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас