У ризикових галузях торгівлі заявили про ₴33 мільярди втрат бюджету від тіньового обігу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ризикових галузях торгівлі заявили про ₴33 мільярди втрат бюджету від тіньового обігу

Фондовий ринок
260
Представники ризикових галузей торгівлі України кажуть, що сукупний тіньовий обіг у фіскалізованих галузях у 2020 році становив щонайменше 33 млрд гривень.
Про це заявили представники асоціацій найбільших ризикових галузей торгівлі на пресконференції в Укрінформі на тему: «Сумні наслідки для економіки від вибірковості контролю та покарання за порушення законодавства».
За словами гендиректора Асоціації «Українські імпортери побутової електроніки» Софії Арасланової, одним із лідерів нелегального імпорту в Україні є побутова техніка та електроніка, вони посідають у структурі нелегального імпорту 21% від загального обсягу, внаслідок чого держава недоотримала 7 млрд грн податків.
«За даними моніторингу 2020 року, з 20 топових компаній за споживацьким трафіком в інтернеті 9 компаній видали фіскальний чек, 11 компаній не видали його, з них 6 ФОПів і 5 компаній взагалі не позначили себе як суб’єкти господарювання. Ті компанії, які працюють як ФОПи і які не видали фіскальні чеки, мають річний обіг у понад 1,5 млрд гривень. Такі компанії менше, ніж за один день вичерпують ліміт обігу, дозволений 2-ій групі ФОП, і в середньому за 11 днів усі ці компанії долають ліміт торгівлі у цій групі», – зазначила вона.
Тим часом за 2020 рік держава, яка мала б отримати доходи у вигляді сплати податків з продажів лікарських засобів, недоотримала близько 1 млрд грн, повідомив директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко.
«Серед тих, хто займається продажем ліків, 76% – це юридичні особи, а 24% – ФОПи. До цього часу значна частина ФОПів не встановила РРО, тому що, на жаль, система контролю в державі працює дуже неефективно й цим користуються несумлінні платники податків. І якщо сюди додати частину ФОПів, які проводять свою діяльність без ліцензій, то загальна кількість нефіскалізованих суб’єктів може досягати 25-30%. Об’єм роздрібного ринку України у 2020 році становив 110 млрд гривень. Враховуючи аналітику ВООЗ, до 10 млрд обігу лікарських засобів може перебувати в тіні», – наголосив він.
Як повідомила президент Нафтогазової асоціації України Неля Привалова, близько 40% нафтопродуктів у великих і малих мережах заправочних станцій продається без реєстрації через касові апарати, внаслідок чого нелегальний обсяг пального в Україні за різними оцінками становить 17-23%.
За оцінками ВООЗ, 56% міцного алкоголю в Україні перебуває в тіні, через що бюджет щорічно недоотримує близько 12 млрд гривень, повідомила виконавчий директор Асоціації «Укрводка» Аліна Шолохман.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас