НБУ вдалося повернути майже 28% боргу збанкрутілих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вдалося повернути майже 28% боргу збанкрутілих банків

Казна та Політика
217
Із загального обсягу заборгованості збанкрутілих банків перед Національним банком (56,8 млрд грн) вдалося повернути 15,8 млрд грн, або майже 28%, це стало можливим завдяки реалізації заставлених Нацбанком активів.
Про це повідомляє пресслужба Фонду гарантування.
«З загального обсягу заборгованості збанкрутілих банків перед НБУ (56,8 млрд грн) вдалося повернути 15,8 млрд грн, або майже 28%. В основному це вдалося зробити за рахунок реалізації заставлених Національним банком активів. Наразі, більшість забезпечення банків вже реалізована ФГВФО на відкритих торгах», — сказав голова НБУ Кирило Шевченко.
Він додав, що, за попередніми розрахунками, залишку застави майнових поручителів не вистачить для погашення всієї заборгованості банків за наданими кредитами рефінансування, бо на 1 березня вона становила 41 млрд грн.
За словами Шевченка, крім роботи із прямою заставою збанкрутілих банків регулятор працює у напрямку стягнення заборгованості за наданими кредитами рефінансування з майнових та фінансових поручителів. Загалом на розгляді судів перебувало 105 справ із вимогами НБУ до майнових поручителів на загальну суму 36,7 млрд грн. На сьогодні судами вже задоволено 56 позовів на 9,8 млрд грн. Решта — 35 позовів на суму 7,32 млрд грн — ще розглядаються судами різних інстанцій.
Окрім того, на думку голови НБУ, нині є нагальною потреба в консолідації та посиленні роботи всіх правоохоронних органів, аби уникнути розпорошеності та неузгодженості дій у відкритих кримінальних провадженнях за фактами виведення активів збанкрутілих банків.
«Мільярди гривень були виведені з банків, і для повернення коштів вкладникам були залучені державні кошти. Повернення цих коштів до держбюджету — це справа державного значення. Фонд роками веде цю роботу, однак це завдання потребує консолідації зусиль усіх відомств, які мають відповідну компетенцію, у тому числі правоохоронних органів. Рішення про створення робочої групи продемонструвало, що є політична воля для розв’язання цієї проблеми», — прокоментувала директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас