Більшість українців не знають, як захистити свої акаунти та платіжні дані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість українців не знають, як захистити свої акаунти та платіжні дані

Особисті фінанси
890
Все більше українців обирають онлайн-шопінг як зручний спосіб придбання товару — майже 40% користувачів купують в інтернеті щомісяця, а 70% — витрачають більше ніж 500 гривень за одну покупку.
Такі дані наводить аналітична служба OLX.
Водночас більшість українців не знають, як захистити свої платіжні дані, а кожен третій готовий перевести гроші на картку незнайомій людині. До кіберполіції у випадку злочину звертається лише кожний п’ятий.

Отримати гроші до зарплати 💸

Щомісяця купують онлайн 40% українських інтернет-користувачів, а раз на квартал — кожен четвертий (23,4%). Частка тих, хто замовляє товари раз на півроку або раз на рік, становить 15% і 11% відповідно.
Переважна більшість — 62% українців купують на великих онлайн-платформах, а в невеликих інтернет-магазинах та соцмережах — ще по 24% та 22% відповідно.
Найбільше при цьому звертають увагу на відгуки про продавця (56%), надійність сайту (54%), метод оплати (47%) та дешевизну товару (37%). А от швидкість доставки є пріоритетною лише для 10% покупців.
Зазвичай українці витрачають в інтернеті за раз суми більші за 500 грн:
*Покупки до 100 грн — 4%.
*Покупки до 500 грн — 27%.
*Покупки до 1000 грн — 36%.
*Покупки на 1 000 грн та більше — 33%.
Більшість українців не знають, як захистити свої акаунти та платіжні дані
Більша частина покупців (71%) надає перевагу післяплаті, але кожний третій готовий зробити передоплату — перевести всю суму за товар на рахунок незнайомому продавцю і після цього чекати на покупку.
При цьому у випадку шахрайства лише 2 з 10 людей звертаються до Кіберполіції, до банку — 3 з 10, а до служби підтримки — половина респондентів. Близько 40% учасників опитування будуть вирішувати проблему самостійно або ж розкажуть про неї рідним.
Більшість опитаних українців — 57% — не знають жодного способу захисту своїх акаунтів та платіжних даних. Що таке соціальна інженерія (психологічні маніпуляції, коли шахрай прикидається продавцем / покупцем або співробітником поліції / банку / служби підтримки), розуміють тільки 13% користувачів інтернету. 52% опитаних українців не знають, що таке фішинг (кібератака із застосуванням сайтів-підробок). Щоб навчити українців правил безпеки в інтернеті, OLX оголосив 2021 рік “Роком безпеки” та запустив освітній проєкт Онлайн[за]хист.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас