Нацбанк назвав умови реструктуризації кредитів в іноземній валюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк назвав умови реструктуризації кредитів в іноземній валюті

Казна та Політика
733
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт № 4475, яким передбачено проведення реструктуризації кредитів у іноземній валюті в обов’язковому порядку. Національний банк навів свою позицію щодо цього законопроєкту.
Про це повідомляє пресслужба регулятора.
«Реструктуризація боргу валютних позичальників має відбуватися на ринкових, прийнятних і для банків, і для позичальників, збалансованих умовах. Механізм для проведення такої реструктуризації вже існує», — сказано в повідомленні.
По-перше, механізм реструктуризації боргу фізичної особи, що виник за кредитом в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім’ї боржника, визначений Кодексом України з процедур банкрутства, уведеним у дію в жовтні 2019 року. Так, протягом п’яти років із дня введення в дію Кодексу — до 21 жовтня 2024 року — іпотечні кредити в іноземній валюті можуть бути реструктуризовані за процедурою неплатоспроможності фізичної особи згідно з планом реструктуризації або за мировою угодою на законодавчо визначених умовах.
У ході реструктуризації арбітром між боржником та кредитором є суд, який може оцінити обставини справи та становище позичальника. Такий підхід надає можливість здійснити реструктуризацію заборгованості на справедливих та збалансованих умовах.
По-друге, банки розробили і пропонують валютним позичальникам власні програми добровільної реструктуризації валютної заборгованості. До 21 квітня 2021 року діє мораторій на стягнення майна за валютними кредитами. Мораторій був уведений у 2014 році для захисту валютних позичальників, які у зв’язку з кризою та різкою девальвацією не могли платити за кредитами. Банкам було заборонено звертати стягнення на майно громадян України, надане як забезпечення кредитів в іноземній валюті.
«Оскільки позичальники переважно так і не почали виконувати зобов’язання за такими кредитами, це створило ризики для стійкості фінансової системи. Ми вважаємо, що подовження дії мораторію на три роки, передбачене законопроєктом № 4475, знову законсервує, а не вирішить проблему валютних кредитів», — пояснюють в НБУ.
Водночас, Нацбанк підтримує запропоновані до Податкового кодексу зміни для звільнення від оподаткування прощених сум боргу та інших доходів, що виникають унаслідок реструктуризації кредитів у іноземній валюті. Такі норми передбачені законопроєктом № 4399, який Верховна Рада також прийняла за основу минулого тижня.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас