Ризики при купівлі квартири в новобудові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ризики при купівлі квартири в новобудові

Особисті фінанси
3397
Як і в кожному виді інвестицій, ризик у цій процедурі завжди є. Передбачити усі тонкощі й небезпеки такого процесу вкладення грошей вкрай складно. Але натомість можна зміцнити позиції інвестора, розказавши йому, чого варто остерігатися найперше.
Експерти порталу flombu.com розповіли, на що слід звернути увагу при купівлі квартири в новобудові, щоб мінімізувати ризики, які виникають у таких ситуаціях.
Купити квартиру на стадії будівництва нині можна, не докладаючи зусиль. На ранніх етапах спорудження багатоповерхівки ціна за квартиру у ній найнижча. Здебільшого – на 30-40% менша від вартості такого ж житла, введеного в експлуатацію.
Але, вкладаючи гроші в будівництво, ризики не отримати квартиру або ж не таку, як хотіли, чи не тоді, коли заплановано, вищі і більш різноманітні.
Небезпека «замороження» будівництва. Один із найбільших ризиків для інвестора у зведення житла – призупинення і подальше замороження будівництва багатоквартирного будинку. Такі ситуації часто призводять до тривалого очікування на квартиру і навіть судової тяганини. Замороження будівництва новобудови переважно зумовлено іміджевими і фінансовими проблемами будівельної компанії. Тому, перш ніж зголоситись на інвестування у житло в новобудові, вкладникові потрібно ретельно з’ясувати, з ким він матиме справу.
Будівельна компанія не дотримується норм будівництва. Ще один ризик під час купівлі квартири у новобудові – забудовник не виконує встановлені норми щодо зведення житла, чим ставить під загрозу завершення і введення багатоповерхівки в експлуатацію.
До таких «гріхів» будівельної компанії, зокрема, належать:
  • невідповідність об’єкта нерухомості дозвільним нормам (скажімо, будівельна організація споруджує багатоквартирний будинок, а за документами погодила зведення готелю);
  • перевищення меж дозволеної поверховості (замість дозволених, наприклад, шести поверхів забудовник споруджує сім, і ваша квартира опиняється на «поверсі-привиді»: фактично вона є, юридично – ні);

Як перевірити забудовника, щоб обрати найкращу квартиру

  • відсутність у будівельної компанії права власності на землю чи користування нею (наприклад, земельна ділянка, на якій будують багатоповерхівку, є в оренді чи навіть у суборенді, термін яких завершується і продовжити його інша сторона не погоджується).
Забудовник не виконує умови договору. Наступний ризик для вкладника у первинний ринок нерухомості – невиконання будівельною компанією умов інвестиційного договору. Йдеться про ризик отримати не те житло, на яке очікуєте, і не у домовлені терміни:
  • недотримання термінів здачі новобудови (скажімо, договір із забудовником містить дані, коли багатоповерховий будинок буде здано, а будівельна контора протерміновує завершення будівництва на роки;
  • невиконання домовленостей щодо стану квартири (згідно із домовленостями з будівельною компанією, у Вашій квартирі передбачено встановлення якісних вікон, дверей з підвищеним ступенем захисту тощо, а під час здачі житла Ви з’ясовуєте, що забудовник не дотримав слова).
Прямі фінансові ризики купівлі житла у новобудові. Оплачуючи за житло на стадії спорудження, вкладник не може бути повністю впевнений, за що він віддає гроші. Існує ризик заплатити зовсім не за те, що вам потрібно, без змоги повернути вкладені гроші. Тут може бути декілька ризиків, зокрема:
  • здійснення інвестицій за допомогою платежів різного призначення (наприклад, під час оплати за квартиру у новобудові забудовник пропонує оформити різні платежі: у фонд фінансування будівництва і окремо – фізичній особі за надання консультаційних чи інших послуг. За виникнення спірних ситуацій із будівельною компанією повернути гроші від фізичної особи інвестору не вдасться);
  • зміна ціни на житло (під час підписання договору із будівельною компанією було встановлено параметри квартири і ціну за «квадрат», а забудовник, скажімо, звів квартиру більшою і ціну за «непрохані метри» встановив, яку захотів).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас