Верховний Суд підтвердив законність ліквідації Грін Банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховний Суд підтвердив законність ліквідації Грін Банку

Казна та Політика
176
Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 26 лютого остаточно підтвердив законність виведення з ринку ПАТ «Грін Банк».
За даними НБУ, Верховний Суд відмовив у задоволенні касаційної скарги акціонерів Грін Банку про визнання протиправною та скасування постанови Національного банку про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.
Також суд відмовив у вимозі зобов’язати НБУ повернути банківську ліцензію Грін Банку.
Позивачами у цій справі були міноритарні акціонери банку — ТОВ «Марго Груп» та ТОВ «Максімус і Ко», які володіють по 9,9152% акцій банку.
Підставами для відмови у задоволенні касаційної скарги акціонерів суд зазначив недоведеність позивачами їхнього права звернення до суду із таким позовом в інтересах банку, адже вони не були контролюючими акціонерами та не входили до керівних структур банку.
Згідно з висновками Великої Палати Верховного Суду та ураховуючи практику Європейського суду з прав людини ці умови є обов’язковими для звернення до суду із таким позовом в інтересах банку.
Тому суд касаційної інстанції змінив постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 17 травня 2016 року в цій справі в частині мотивів відмови у задоволенні позовних вимог міноритарних акціонерів.
Постанова Верховного Суду є остаточною у вказаній судовій справі та оскарженню не підлягає.
У вересні 2014 року Грін Банк було віднесено до категорії неплатоспроможних з метою захисту вкладників та інших кредиторів банку.
Основною підставою для такого рішення був факт здійснення банком ризикової діяльності, що загрожувало інтересам вкладників і кредиторів банку, та неодноразове порушення законодавства з питань фінансового моніторингу.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас