Цифровізація будівельної сфери дозволить зекономити 734 мільйони на рік - Федоров — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цифровізація будівельної сфери дозволить зекономити 734 мільйони на рік - Федоров

Казна та Політика
341
Запровадження електронних сервісів у сфері будівництва потенційно може дозволити зекономити 734 млн грн на рік.
Про це сказав віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, повідомляє пресслужба відомства.
Федоров зазначив, що за підрахунками експертів, річний обсяг хабарів у будівництві може становити від 2,7 до 3,5 млрд грн. Він наголосив, що потенційна економія завдяки цифровізації сфери дорівнює 734 млн грн на рік, згідно з дослідженням потенціалу електронних послуг.
“Минулого року Мінцифра на порталі Дія запустила електронні будівельні послуги. Вони повністю автоматизовані та виключають вплив людини на прийняття рішення. Жорсткі механізми перевірки даних, включаючи взаємодію з іншими реєстрами, суттєво підвищують прозорість процесів”, – пояснив очільник Мінцифри.
Зокрема, з минулого року почалося впровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Запущено новий реєстр будівельної діяльності, який вводить абсолютно інноваційне для України явище — унікальний ідентифікатор об’єкта будівництва. Усі документи створюються та верифікуються за QR-кодом одразу в реєстрі.
Новий реєстр є захищеним, надійним та прозорим. Система автоматично перевіряє усі документи — об’єкт не буде зареєстровано, якщо він не відповідає законодавчим критеріям.У реєстрі вже більше 130 тисяч документів.
Також запущено Публічний портал системи. Це платформа з актуальною інформацією про зареєстровані документи та внесені зміни, новинами про будівельний сектор та статистикою.
А на порталі Дія доступні чотири послуги для об’єктів класу СС1, пов’язані з початком будівництва. Серед них: повідомлення про початок підготовчих робіт, повідомлення про початок будівельних робіт по CC1, повідомлення про початок будівельних робіт на підставі будпаспорта, а також декларація про готовність до експлуатації по будпаспорту.
У тестовому режимі вже можна отримати послуги для категорії об’єктів СС2 та СС3. А вже цієї весни на порталі Дія, Мінцифра запустить нові будівельні онлайн-послуги для CC2 та СС3 — початок виконання будівельних робіт та введення в експлуатацію об’єктів класу СС2 та СС3.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас