Зростання суверенних фондів країн світу сповільнюється — дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання суверенних фондів країн світу сповільнюється — дослідження

Світ
292
Приріст активів суверенних державних фондів почав скорочуватися – деякі країни використали кошти з цих фондів на боротьбу з коронавірусом та наслідками пандемії.
Про це йдеться у дослідженні Петерсонського інституту міжнародної економіки.
Уповільнення приросту ресурсів фондів відбулося ще до початку коронакризи. Так, за даними аналізу, у період з 2016 по 2020 рік щорічний приріст активів складав близько 5,2%, в той час як у 2013-2016 роках — 8,7%.
Найбільше приріст активів скоротився для тих фондів, джерелами наповнення яких є доходи від видобутку та експорту нафти та газу. Він у 2016-2020 роках складав в середньому 4,5% щороку. Водночас для фондів, які наповнюються із загального бюджету країни, зростання активів складало 6,5%.
У 2020 році деякі країни використовували накопичені у своїх суверенних фондах доходи для фінансування заходів із боротьби з коронавірусом та економічними наслідками карантину. За попередніми даними, на ці цілі витратили загалом 125 мільярдів доларів. Автори дослідження зазначають, що у майбутньому витрати із суверенних фондів на цілі, пов’язані з пандемією, можуть зростати ще більше.
Найбільшим суверенним фондом світу є Норвезький, у якому накопичено близько 1,078 трильйона доларів (ця сума скоротилася у 2020 році на близько 70 мільярдів доларів). Цей же фонд вважається найбільш прозорим серед близько 64 суверенних фондів, що досліджувалися.
Автори дослідження вважають, що вимоги до підзвітності суверенних фондів держав будуть посилюватися з часом, оскільки їхня дохідність, швидше за все, буде знижуватися. Особливо дохідність тих фондів, які наповнюються за рахунок видобутку та експорту нафти та газу.
Загальна вартість активів суверенних фондів у світі наразі оцінюється на рівні 8,1 трильйона доларів (станом на 2019 рік). Починаючи з 2008 року активи суверенних фондів зросли з 2,6 трильйона доларів, а їхня кількість збільшилася з 37 до 64.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас