ВР ухвалила закон про «податок на Google» за основу: що він пропонує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР ухвалила закон про «податок на Google» за основу: що він пропонує

Казна та Політика
5798
Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт № 4184 про так званий «податок на Google». Він передбачає введення податку з продажів електронних послуг.
«За» проголосували 286 парламентаріїв, пише РБК
Що передбачається – скасування податку на репатріацію з доходів від реклами, оскільки він стримує розвиток рекламних послуг.
Передбачається запровадити для осіб, які здійснюють послуги у сфері електронної комерції, спрощену процедуру реєстрації та сплати податку на додану вартість на послуги, які вони надають в Україні.
Раніше голова фінансового комітету Данило Гетманцев зазначав, що такі гіганти, як Facebook, Viber та інші не платять ПДВ. За підрахунками, державний бюджет недоотримує тільки від рекламних послуг 3 млрд гривень.
Закон пропонує змінити Податковий кодекс. З нього хочуть виключити норму, згідно з якою резиденти при виплаті нерезидентам доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами повинні платити податок за ставкою 20% суми таких виплат за свій рахунок.
Закон визначає перелік електронних послуг.
Документ звільняє від ПДВ постачання електронних послуг шляхом надання доступу до електронних освітніх (навчальних) ресурсів в рамках надання освітніх послуг.
Проєкт включає нерезидентів до переліку осіб, які реєструються платниками ПДВ, та встановлює правила визначення місця постачання електронних послуг (B2C).
При цьому передбачається спрощена процедура реєстрації платника ПДВ для постачальників-нерезидентів. Вона може здійснюватися віддалено в електронній формі на спеціально розробленому веб-порталі. Сплата податкового зобов’язання для нерезидента буде в іноземній валюті.
Нерезидентів звільняють від обов’язку реєструвати податкові накладні.

Довідка Finance.ua:

  • Деякі країни вже ввели так званий «податок на Google». У 2013 році Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) на засіданні G20 було презентовано план створення глобального електронного податку.
  • Документ, названий «поворотним моментом в історії міжнародного співробітництва» і який передбачав введення обов’язкової сплати податків з прибутку, посилення вимог до нерезидентів і офшорних зон, був в цілому схвалений урядами більш ніж 60 країн (станом на минулий рік їх кількість збільшилася вдвічі), проте втілити його в життя досі так і не вдалося.
  • Наприкінці 2020 року депутати обговорювали можливість оподаткування доходів Google, Netflix і Amazon, а також компаній, що продають відео, музику, рекламу, ігри та доступ до хмарних сервісів зберігання. Вперше в парламенті цю ідею озвучили восени 2019 року, а у ВР зареєстрували відповідний законопроєкт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас