Голова правління Укрінбанку прокоментував заяву Фонду гарантування вкладів фізичних осіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова правління Укрінбанку прокоментував заяву Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Фондовий ринок
2303
15 лютого 2021 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб оприлюднив інформацію про те, що він відновив контроль над так званим «зомбі-банком» — ПАТ «АКБ «Капітал». В контексті цієї новини ФГВФО заявив:
«Нині триває робота над поверненням під контроль Фонду останніх двох „зомбі-банків“ — ПАТКСГ Банк“ та ПАТ „УкрІнБанк“. Вкладникам цих установ Фонд уже виплатив 1,8 млрд грн гарантованого відшкодування, із яких 1,76 млрд грн — вкладникам ПАТ „УкрІнБанк“. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів цих банків складає майже 3,2 млрд грн».
Володимир Клименко (голова правління ПАТ «Укрінком», в минулому — «УкрІнБанк») прокоментував ситуацію так: «З 2015 року Фонд повернув нашим вкладникам — 1,622 млрд гривень, а ми власними силами — 1,5 млрд. 3 листопада 2020 року Верховний Суд по справі № 926/18 320/16 постановив: касаційну скаргу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб залишити без задоволення, рішення судів двох інстанцій, якими було визнано протиправним наказ Міністерства юстиції України щодо скасування перереєстрації ПАТУКРІНБАНК“ в ПАТУКРІНКОМ“, залишити в силі».
Що це означає? Майже п’ять років тому НБУ визнав банк неплатоспроможним (постанова № 934). Згодом в 2016 році Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав процедуру ліквідації «УкрІнБанку». «В результаті — ми виграли суди всіх інстанцій, а наразі перемога у Верховному Суді означає, що правда на нашій стороні. Ми виплачуємо нашим вкладникам кошти», — каже Клименко.
Чи може банк повернутись на фінансовий ринок? НБУ відповідає, що ні, бо процедура повернення банківської ліцензії в Україні відсутня.
За словами банкіра, процедура повернення банку на фінансовий ринок зазначена в директиві 2014/59/ЄС Європейського парламенту та Ради. Імплементація цієї директиви в українське законодавство є частиною Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом. Вона є у списку обов’язкових директив, під виконанням яких підписався голова Кабінету Міністрів України в 2017 році.
«Зазначу, що навіть ФГВФО у своїй презентації бачення майбутнього банківського ринку відзначає, що зазначену директиву потрібно імплементувати в українське законодавство і дозволити банками повертатись на банківський ринок у разі повернення ліквідності», — додав він.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас