Стягнення з батька додаткових витрат на дитину: процедура і практика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стягнення з батька додаткових витрат на дитину: процедура і практика

Особисті фінанси
620
Батько зобов’язаний приймати участь у додаткових витратах на свою дитину, якщо це обумовлено розвитком її здібностей, хворобою тощо. Цей перелік не є вичерпним — сюди входять усі потреби дитини, які не покриваються аліментами на її утримання.
Про це пише Юридичний портал.
Розмір додаткових витрат:
  • встановлюється рішенням місцевого суду за позовом матері;
  • повинні враховуватися всі обставини, які мають суттєве значення для визначення суми стягнення. На практиці суди зобов’язують батька компенсувати половину витрат, які понесла мати, якщо вона зможе довести їх необхідність і підтвердити це документально.
Як виплачують додаткові витрати:
  • можуть сплачуватися наперед, або вони покриваються після їх фактичного понесення;
  • конкретна форма залежить від наявних документів — чеків, квитанцій, актів виконаних робіт, рекомендацій чи діагнозів тощо;
  • стягнення грошових коштів може відбуватися разово, з певною періодичністю або постійно (до досягнення дитиною повноліття).
Процедура стягнення додаткових витрат:
  • починається з подання до суду позовної заяви. В додатках до цього позову матері слід обов’язково надати докази, на яких ґрунтуються її позовні вимоги. Якщо ці документи не можуть бути отримані позивачем самостійно, вони витребуються за відповідним запитом суду. Для цього зацікавленій особі необхідно подати заяву про забезпечення доказів;
  • позов до батька про стягнення з нього додаткових витрат на утримання спільної дитини зазвичай подається разом із заявою про стягнення аліментів.
«Для підвищення шансів на успіх в судовому процесі по отриманню додаткових грошей на утримання дітей, матерям слід об’єктивно оцінювати матеріальне становище батька. Наприклад, якщо батько безробітний, або працевлаштований неофіційно, не варто розраховувати на компенсацію 50% витрат. В цьому випадку рекомендується просити суд стягнути меншу частину, демонструючи в такій спосіб врахування фінансового становища батька дитини. Зверніть увагу, що розмір додаткових витрат завжди встановлюється в твердій грошовій сумі. Відсоток або частка від заробітку в цій категорії справ не застосовуються (на відміну від стягнення аліментів)», — пояснюють експерти.

Довідка Finance.ua:

  • Зростання прожиткового мінімуму та аліментів на дітей 2021 року заплановане від 1 липня та 1 грудня.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас