Голова НБУ пояснив, навіщо створять спеціалізований фінансовий суд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ пояснив, навіщо створять спеціалізований фінансовий суд

Казна та Політика
657
Національний банк хоче захистити кредитний портфель банків у 1 трлн грн.
Для цього НБУ лобіює створення спеціалізованного фінансового суду.
«Кредитний портфель банківської системи України становить більш ніж 1 трлн грн. Ця цифра варта, щоб її захищати. У нас сьогодні є велика перевантаженість судів. Є питання щодо кваліфікації суддів в тонкощах фінансових послуг. Тому Національний банк вийшов з ініціативою, і ми почали обговорювати це з нашими іноземними партнерами, створення спеціалізованого фінансового суду. Така практика існує і ми обговорюємо питання створення цього суду. Ми проводимо попередні консультації з МВФ», — розповів голова НБУ Кирило Шевченко під час VII Legal Banking Forum.
Він зазначив, що наявність професійного судівництва, яке матиме високу кваліфікацію та спеціалізовані знання щодо тонкощів відносин у сфері надання фінансових послуг, дозволить банкам або учасникам спорів розраховувати на ефективне та швидке правосуддя.
«По-друге, обмеження підсудності судів загальної юрисдикції для фінансових спорів ліквідує ризики зловживань, коли невеличкі районні суди використовуються недобросовісними позичальниками для вирішення спорів на мільярди гривень», — впевнений він.
Третій аргумент — банки почнуть сміливіше надавати кредити та зменшувати вартість ризику.
«Це означає, що діючі сьогодні відсоткові ставки будуть знижуватися. Адже не секрет, що банки враховують ризики неповернення кредитів при формуванні маржи та відсоткової ставки», — зазначив Кирило Шевченко.
І четвертий фактор — і позичальник, і інвестори відчують більшу впевненість та привабливість користування фінансовими послугами в України.
«У нас в країні є подібний досвід, коли було створено Антикорупційний суд та Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Ми вважаємо, що від створення спеціалізованого фінансового суду виграють всі, в першу чергу банківська система», — зазначив очільник НБУ.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше стало відомо, що Україна почала переговори з місією Міжнародного валютного фонду про можливість створення спеціалізованого фінансового суду.
  • Цей суд мав би на меті розглядати спори про банківські позики, щоб впоратися зі зростанням числа несплачених кредитів.
  • Пропонований орган мав би захищати позикодавців, які на практиці не мають іншої можливості повернути свої кошти через нинішню юридичну систему, уражену корупцією, і скоротити відсоток несплачених кредитів до 24 до 2023 року з нинішніх 42. А це, в свою чергу, мало б привабити в Україну іноземних приватних інвесторів.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас