НБУ визначив 5 ознак ризикової діяльності для страховиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ визначив 5 ознак ризикової діяльності для страховиків

Особисті фінанси
269
Національний банк визначив порядок застосування заходів впливу до небанківських фінансових установ за порушення законів та нормативно-правових актів, зокрема й про захист прав споживачів фінансових послуг. Про це йдеться у повідомленні регулятора.
Для цього НБУ прийняв дві постанови. Постанова № 12 набрала чинності з 6 лютого 2021 року. Окремі норми відтерміновуються до 1 березня 2021 року. Постанова № 13 набрала чинності з 6 лютого 2021 року.
Що змінилося. Тепер для страховиків передбачено п’ять додаткових ознак ризикової діяльності:
  • систематичне формування страхових резервів у недостатньому розмірі;
  • отримання активів, які не відносять до прийнятних активів, якщо таке отримання призводить до зменшення розміру прийнятних активів, які приймаються в покриття нормативу платоспроможності та достатності капіталу, до розміру, що є меншим 120% від нормативного обсягу активів;
  • два та більше порушень обов’язкових критеріїв і нормативів за один звітний період;
  • недостатність доходів або надмірні витрати, які призводять до погіршення фінансового стану та створюють ризик невиконання нормативів;
  • штучне поліпшення фінансового результату або викривлення звітності.
Враховуючи ці показники, Національний банк зможе застосовувати широкий спектр заходів впливу залежно від характеру, обставин, причин та наслідків порушення, а також ризику для вкладників та клієнтів установи.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас