Субвенція місцевим бюджетам: Залежність від «побажань» нардепів посилиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Субвенція місцевим бюджетам: Залежність від «побажань» нардепів посилиться

Казна та Політика
188
У порядку та умовах надання субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, зміни до яких Кабмін затвердив 3 лютого, ще більше посилиться залежність розподілу субвенції від «побажань» депутатів.
Про це повідомляє Центр аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки в Telegram.
«На цю субвенцію в держбюджеті-2021 заплановані рекордні 6 млрд грн.
Ключове зауваження до цієї субвенції – висока залежність її розподілу від «побажань» депутатів. Відтепер ця залежність ще більше посилиться", — підкреслюють експерти.
Зокрема:
  • Прибирається норма про обов’язковість критерію розподілу 80% коштів з урахуванням кількості населення, що проживає у відповідному регіоні.
  • Відповідно до закону про держбюджет, Мінфін повинен створити комісію з розподілу цієї субвенції. А тепер до неї мають увійти народні депутати-члени Комітету ВРУ з питань бюджету, при цьому — не менше ніж 50% складу комісії. Раніше вимоги до включення депутатів до складу комісії не було.
  • Пропозиції щодо об’єктів та заходів, які фінансуватимуться за рахунок субвенції, комісії надаватимуть народні депутати та ОДА. І якщо раніше комісія «надавала рекомендації», то зараз вона вже «ухвалює рішення» про включення переліку пропозицій до проєкту акта (який прийматиме Кабмін).
«Отже, вплив нардепів і тут зростає», — зазначають у КШЕ.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас