Оператор газосховищ України запроваджує можливість біржових торгів газом у ПСГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оператор газосховищ України запроваджує можливість біржових торгів газом у ПСГ

Енергетика
235
Оператор газосховищ України та Українська енергетична біржа підписали договір про взаємодію, який передбачає забезпечення замовників послуг зберігання (закачування, відбору) природного газу біржовими стандартизованими продуктами для торгівлі природним газом, що зберігається у підземних сховищах України.
Про це повідомляє «Укртрансгаз».
Новий функціонал дасть змогу компаніям пришвидшити та оптимізувати торговельні операції з газом, підвищить їх надійність, допоможе поліпшити кінцевий результат торгів завдяки залученню ширшого кола учасників.
Співпраця між Оператором газосховищ та Українською енергетичною біржою буде реалізована у два етапи:
  • на першому етапі учасники газового ринку України зможуть здійснювати торгові операції з розмитненим природним газом, що зберігається в газосховищах, через платформу Української енергетичної біржі (далі – платформа УЕБ);
  • на другому етапі реалізації домовленостей між Оператором ПСГ та УЕБ можливість торгівлі газом через торгову платформу УЕБ розповсюдиться на клієнтів, що зберігають газ в українських підземних сховищах у режимі «митний склад» та «митний склад+Short haul».
Таким чином, новий функціонал стане доступним і для компаній-нерезидентів, котрі зберігають свій газ в Україні. Наразі ця послуга знаходиться на етапі розроблення та технічної реалізації і стане доступною для учасників ринку орієнтовно з кінця квітня 2021 року.
Оператор газосховищ України запроваджує можливість біржових торгів газом у ПСГ
Що дасть перехід на біржову торгівлю газом:
  • це сприятиме подальшій лібералізації енергетичного ринку України, підвищить його ліквідність, посилить надійність та прозорість механізмів продажу / купівлі / передання газу від одного власника до іншого.
«Враховуючи те, що нині торговельні операції з газом в Україні часто відбуваються на рівні особистих контактів, подібний крок можна вважати справжнім проривом для нашого ринку. Тепер газові торги стануть прозорішими, надійнішими, до них зможе долучатися більша кількість компаній. А здорова конкуренція завжди грає на користь ринку. Україна отримає вигоду і як гравець міжнародного рівня: ми станемо ще цікавішими та зручнішими для наших іноземних замовників», ‒ зазначив т.в.о. генерального директора АТ «Укртрансгаз» Сергій Перелома.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас