Облгази припинили практику дублювання температурних коефіцієнтів, але нюанси лишилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облгази припинили практику дублювання температурних коефіцієнтів, але нюанси лишилися

Особисті фінанси
3019
З 1 січня з платіжок зникли температурні коефіцієнти, але вони залишились складовою тарифу на доставку газу. Тепер їх нараховуватимуть законно та тільки за розподіл газу, а не двічі – і за розподіл, і за сам газ.
Про це кажуть у консультаційному центрі «Газ Правда».
Водночас у темі коефіцієнтів досі лишається ціла низка нюансів і невирішених питань.
«Зокрема, враховуючи, що обсяг спожитого газу за попередній період був порахований з врахуванням незаконних коефіцієнтів, а відтак є завищеним, споживач знову буде переплачувати, але вже суто в платежі за розподіл газу (плата за розподіл розраховується на підставі обсягу споживання за минулий газовий рік, а його облгази порахували з приведенням до стандартних умов)», — пояснюють експерти.
У ще менш вигідних умовах опинилися споживачі, в яких встановлені лічильники з температурною компенсацією або так званим «директивним приведенням до стандартних умов».
«Вони платять за газ уже з приведенням до стандартних умов. Це робить сам лічильник. Але навіть такі споживачі будуть змушені ще раз платити коефіцієнти в рахунку за розподіл палива», — зазначають аналітики «ГазПравди».
І головне — не вирішена проблема минулих періодів (з жовтня 2018 року), коли людям нараховували незаконні борги через коефіцієнти.
«Якщо споживач хоче повернути переплату чи оскаржити сумнівні коефіцієнтні борги, він може хіба що звертатися до суду. Але розгляд подібних справ розблокують лише після рішення Великої Палати Верховного Суду України, який досі розглядає позов побутового споживача до Волиньгазу щодо незаконності нарахування коефіцієнтів», — додали експерти.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас