У Києві планують запустити ще одну програму для утеплення будинків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві планують запустити ще одну програму для утеплення будинків

Казна та Політика
610
На засіданні комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку обговорили можливість створення в Києві револьверного фонду, який надаватиме поворотну фінансову допомогу ОСББ і житлово-будівельним кооперативам для проведення капітальних ремонтів будинків.
Наразі в Києві діють програми співфінансування модернізації і проведення капітальних ремонтів в багатоквартирних будинках бюджетним коштом і коштом мешканців будинків (програма «70/30»).
Асоціація ОСББ та ЖБК міста Києва ініціює створення револьверного фонду, який буде надавати поворотну фінансову допомогу об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельним кооперативам для сплати їх частки в програмах співфінансування енергомодернізації і капітальних ремонтів будинків, а також на ліквідацію аварійних ситуацій.
Причиною стало скорочення фінансування програми «Теплі кредити», в якій на 2021 рік не передбачені витрати на проведення енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках.
«Револьверний механізм» працює таким чином: одне ОСББ, взявши фінансову допомогу, протягом певного терміну її повертає, що дає можливість ці гроші отримати іншому ОСББ.
Кошти надаються на умовах безпроцентної позики. Однак департамент фінансів КМДА вважає, що правовою основою створення револьверного фонду має бути Комплексна цільова програма підвищення енергоефективності та розвитку житлово-комунальної інфраструктури міста Києва, над розробкою якої в даний час працює Департамент житлово-комунальної інфраструктури КМДА, а не окрема Програма співфінансування револьверного фонду, як це наказано Асоціацією «Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста Києва».
При цьому, в разі створення револьверного фонду одночасно повинні бути скасовані всі інші механізми підтримки ОСББ та ЖБК за рахунок коштів бюджету, зокрема: конкурс проектів з реалізації енергоефективних заходів в житлових будинках міста Києва; співфінансування проведення капітальних ремонтів; відшкодування частини кредитів, що надаються ОСББ, ЖБК на впровадження енергоефективних заходів. Над тим, як найкращим чином запустити револьверний фонд, працюватиме спеціально створена робоча група.
За матеріалами:
Вечірній Київ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас