Ціна на бензин: експерти розповіли, чи буде зростати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна на бензин: експерти розповіли, чи буде зростати

Енергетика
728
Експерти пояснюють зростання цін на бензин і дизельне пальне збільшенням цін на нафту і не прогнозують подальшого зростання цін на пальне. Водночас у січні директор мережі автозаправних станцій SunOil Леонід Косянчук заявляє про наявність економічних передумов для зростання цін на бензин і на дизпальне на 2 гривні за літр.
Про це розповіли експерти паливного ринку.
«Причина — в підвищенні цін на нафту. За останні 3 місяці вона зросла в півтора раза, з 37 доларів/барель до 56 доларів/барель. Процес цей відбувався не відразу, нафта зросла, але гуртові ціни на нафтопродукти відреагували копійка в копійку. Зросли закупівельні ціни, і гуртові – слідом за ними прямо пропорційно, а роздріб довгий час тримався. Деякі мережі почали піднімати ціни в листопаді-грудні, хтось меншою, а хтось більшою мірою. Але в цілому ніхто так і не зміг донині повністю перекласти зростання, яке сталося за 3 місяці», — сказав директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.
Він додав, що АЗС групи «Приват» останні 3 місяці тримали ціни на пальне без змін, проте минулого тижня вартість пального на АЗС групи 2 рази зросла на 1 гривню за літр.
«Вони пальне постачають до мережі зі свого Кременчуцького НПЗ, а в нафтопереробці більш тривалий технологічний цикл, ніж у імпортерів. Тобто імпортер заплатив і отримав пальне за новими цінами через тиждень, а переробка — це 2 місяці. Тобто, по суті, зараз вони переробляють грудневу нафту. У них є запас міцності, завдяки якому вони довго тримали ціну», — підкреслив Куюн.
Своєю чергою, директор із комерційних питань державної газодобувної компанії «Укргазвидобування» Сергій Федоренко зазначив, що вартість нафти 55−57 доларів/барель призвела до збільшення гуртових цін на бензин і дизпальне в січні.
«Зараз ці ціни тиснуть на вартість у роздробі, змушують операторів АЗС в умовах високої конкуренції все ж піднімати ціну на стелі», — підкреслив він.
Також Федоренко додав, що вартість скрапленого газу зросла в січні через недостатні обсяги імпорту, несподіване скорочення постачання газу виробництва «Лукойл» через аварію на родовищі, високі ціни на суміжних ринках, до яких прив’язані довгострокові контракти українських компаній.
При цьому директор мережі автозаправних станцій SunOil Леонід Косянчук зазначив, що подальшого зростання цін на пальне можна не очікувати.
«Як на мене, то подальше підняття цін недоцільне, оскільки обсяги продажів і так упали. Які мережі піднімуть ціни ще вище, а які залишаться на досягнутому рівні – особиста справа кожного оператора. Швидше за все, більшість операторів залишаться на цій мінімальній маржі аж до закінчення „мертвого сезону“ споживання, тобто до кінця лютого», — підкреслив Косянчук.
При цьому він додав, що надалі можна очікувати на збільшення вартості скрапленого газу на 40 коп./літр.
«Але чи всі піднімуть ціни, чи хтось буде і далі працювати на мінімальній маржі – справа маркетингу кожного з операторів», — підсумував Косянчук.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас